REDACCIÓ (Sorribes de la Vansa).- L’Espai La Vansa, de Sorribes de la Vansa, ha acollit aquest dissabte 21 d’octubre una Jornada sobre comunalisme i sostenibilitat als pobles de muntanya, organitzada per l’associació Reviure les Valls i la Xarxa Betula. L’activitat tenia per objectiu reflexionar sobre els reptes que té la vall en matèria de comunalisme i sostenibilitat, en una activitat comunitària i oberta a tothom.
La primera ponència ha anat a càrrec de Ferran Canudas, investigador en sostenibilitat dels pobles del Cadí-Moixeró i coordinador del projecte Betula, que ha exposat els primers resultats d’un estudi sobre els canvis a nivell d’alimentació i d’habitatge que s’han produït les darreres dècades al Cadí-Moixeró.
L’ha seguit Vanessa Freixa, activista i autora del llibre «Ruralisme: la lluita per una vida millor» (Ara Llibres, 2023), que ha exposat les problemàtiques dels que viuen i dels que han tornat al món rural, que han viscut uns canvis molt ràpids i fràgils. L’escriptora ha parlat de la necessitat de recuperar l’autoestima i de generar debats sobre com volem viure des del mateix territori. També ha fet una crítica a l’Administració, que destina pocs recursos a formar tècnics en ajuntaments petits dels pobles del Pirineu.

Seguidament, ha estat el torn de Marc Agust Muntanya, historiador i pastor de la Garrotxa, que ha exposat el seu estudi històric sobre els comunals. Els comunals són terres que pertanyien al poble i tothom en podia fer ús. Fa més de mil anys era habitual que cada parròquia de Catalunya en tingués una gran extensió. El ponent ha exposat els canvis legislatius i transformacions que han patit els comunals, ha trencat mites sobre el suposat assemblearisme d’aquests i ha aportat una visió actual dels comunals, que, avui dia, només es conserven en alguns pobles del Pirineu.
A continuació, ha estat el torn d’Eduard Trepat, membre de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), que ha presentat els resultats del procés participatiu de l’Agenda Rural de Catalunya. Segons la seva opinió, tot i que es tracta d’un document, les propostes són innovadores i busquen fer front a la crisi eco-social que estem vivint de forma global. El ponent ha destacat la necessitat d’autogovernança dels pobles com un dels punts estratègics per al canvi que ha de venir.
Conclusions del debat
Per últim, s’ha obert un espai de debat on el públic i els ponents han pogut compartir opinions respecte al que s’havia parlat durant el matí. S’ha coincidit en la necessitat de traslladar el discurs a l’Administració, però sense oblidar les possibilitats que tenen els pobles quan s’organitzen. La jornada ha acabat amb un dinar popular i una sobretaula amb cançons tradicionals i populars.
Aquesta activitat ha estat el tancament de la tercera edició del Cicle de xerrades i debats “Al gra amb Betula”, sobre Paisatge, economia, comunitat i Pirineus, organitzat per Betula, un projecte de L’Arada – Creativitat Social. Al llarg dels dos últims mesos s’han realitzat tres xerrades de reflexió i debat de forma virtual, que ja es poden visionar al canal de Vimeo de L’Arada. El cicle s’acomiada fins a l’any vinent.