REDACCIÓ.- La Diputació de Lleida ha acollit aquest dilluns al matí la presentació de l’informe “Canvi climàtic, paisatge i turisme. Impactes i reptes a la demarcació de Lleida” elaborat per la Càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya de la UdL en el marc del conveni de col·laboració d’ambdues institucions. Tal com han explicat des de la Diputació, l’estudi pretén il·lustrar els principals impactes del canvi climàtic als quals es pot enfrontar el turisme arreu de les comarques lleidatanes i pirinenques, tenint en compte essencialment les afectacions d’aquesta crisi sobre el paisatge, un dels principals reclams d’aquesta activitat.

L’informe apunta que els principals impactes sobre els paisatges lleidatans i pirinencs es materialitzen bàsicament en el comportament i la distribució de les comunitats vegetals, canvis en els patrons agrícoles tradicionals, un escenari procliu als incendis forestals, manca d’aigua en embassaments, llacs i rius i augment del risc d’inundacions i riuades derivat dels episodis extrems. Uns efectes que incidiran sobre l’esfera cultural i sobre les activitats turístiques que es desenvoluparan en el medi natural.
El document proposa diverses mesures d’adaptació al canvi climàtic, com ara la desestacionalització de l’activitat, habilitar refugis climàtics, planificar els riscos, millorar la informació i la recollida de dades, millorar la gestió d’ecosistemes i paisatges, i potenciar segments turístics alternatius. També apunta diverses propostes per mitigar l’afectació dels efectes del canvi climàtic. Així, es proposa l’estalvi d’aigua, potenciar el transport col·lectiu, la rehabilitació energètica dels edificis turístics, i adoptar mesures per compensar els efectes derivats de l’activitat turística sobre el paisatge i els diversos ecosistemes.
El vicepresident del Patronat de Turisme, l’aranès Juan Antonio Serrano, s’ha mostrat optimista de cara al futur del sector. El també alcalde de Vielha e Mijaran ha assegurat que “penso que tenim un territori que ho té tot més fàcil que altres per poder-se adaptar. Hem de fer un esforç d’adaptació que pot resultar una oportunitat de la qual sortir-ne beneficiats. Hem de procurar vendre millor el nostre territori i revalorar-lo més, que vol dir promocionar-lo bé com ja estem fent, però també que ens ho creguem i cobrem allò que realment val. Perquè amb aquests diners ho tindrem més fàcil per adaptar-nos a les necessitats de cara al futur.”