REDACCIÓ (La Molina).-L’estació d’esquí de La Molina, gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), acollirà aquest divendres i dissabte el 10è aniversari de GastroPirineus, el primer i únic esdeveniment de cuina de muntanya que al llarg d’aquests anys ha recorregut diferents comarques pirinenques, amb l’objectiu de donar visibilitat a cuineres i cuiners, col·lectius, escoles de formació, i productors i elaboradors de tot el Pirineu.

L’edició d’enguany, gràcies amb la participació de l’Agència Catalana de Turisme, donarà especial protagonisme als col·lectius gastronòmics de les comarques pirinenques i als representants d’associacions gastronòmiques, reforçant així la identitat culinària de la zona. Per l’escenari passaran els cuiners i cuineres de Cuina Alt Urgell, Cuina Pirinenca de la Cerdanya, l’Associació Gastronòmica La Xicoia (Pallars Sobirà), així com els equips de cuina dels restaurants de l’estació d’esquí la Vall de Núria i Vallter 2000, entre molts altres.
Aquesta serà la segona vegada que La Molina, acull el certamen, gràcies al patrocini d’FGC, que al llarg de dues jornades intenses de cuina en directe i presentacions de producte continuarà consolidant el vincle de la gastronomia de muntanya d’alta qualitat amb el territori.
Sessions de producte, vins, i el pastís del 10è aniversari
Cadí oferirà una sessió de pastisseria amb el pastisser i forner de la Seu d’Urgell, Josep Espuga. Mentre que el segell de qualitat Girona Excel·lent portarà a l’escenari de La Molina a Mia Vila, de la Carnisseria Pons de Llívia, per mostrar les possibilitats culinàries del pa de fetge ceretà i altres productes de la zona. Unes sessions de cuina que es combinaran amb altres i que es fan possible gràcies al suport d’empreses com Arroz Bayo, Estrella Damm, la DOP Oli Terra Alta, o Grupo Rull, entre d’altres.
Els vins també tindran el seu forat a GastroPirineus 2025. El sommelier ceretà Sergi Figueres presentarà les últimes novetats nascudes sota el seu segell Thunder Wine Makers. Mentre que la ‘dolça cirereta’ la posarà el prestigiós pastisser Oriol Balaguer, també molt arrelat a la Cerdanya, que presentarà una ‘obra dolça inèdita’: el pastís del 10è aniversari de GastroPirineus.
Joan Roca, tancament d’or de la 10a edició

GastroPirineus sempre ha comptat amb el suport i la participació dels millors cuiners i cuineres de tot el territori, des de Carme Ruscalleda a Eduard Xatruch, els germans Torres, Fina Puigdevall, Paco Pérez o Vicent Guimerà, Nandu Jubany, Jordi Juncà, i Núria Bonet, entre molts altres. Aquesta vegada, per celebrar les 10 edicions del certamen, el xef Joan Roca (Celler de Can Roca***) serà l’encarregat de tancar les dues jornades que prometen molta emoció, elaboracions ancestrals i arrelades al territori, però sobretot, molt bon producte i bona cuina.
A més, l’edició 2025 s’emmarca com una de les accions destacades de la distinció Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG2025.) Per això, es podrà veure i escoltar a la ‘GastroSàvia ceretana’, la Xussa, que oferirà una sessió de cuina ceretana ancestral. Així també, el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, oferirà una sessió per a donar més detalls de les activitats que se celebraran en el marc de CRMG2025.
Una dècada mantenint viva la cuina dels Pirineus
GastroPirineus va néixer el 2016 de la mà de GastroEvents, amb l’objectiu de donar a conèixer la cuina i el producte de les zones de muntanya, i per posar en valor la cuina tradicional i autòctona dels Pirineus, elaborada amb productes de cadascuna de les seves comarques, així com per posar en valor a les cuineres i cuiners que mantenen aquest patrimoni gastronòmic identitari del territori.