REDACCIÓ (Puigcerdà).- La Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà ha acollit aquest dissabte al matí la I Cyber Cerdanya 3.0. Intel·ligència artificial, big data, robòtica i molt més. En aquesta edició s’han presentat cinc comunicacions sobre temàtiques relacionades amb el món de la informàtica i els ordinadors.
Les comunicacions han estat:
• La computació quàntica, per Enric Quílez
• L’ús de supercomputació en recerca biomèdica, per Eduard Porta
• Ciberseguretat a la Cerdanya, per Mariona Coch
• Robòtica: substituiran als humans?, per Francesc Esteban i Enric Quílez
• Juguem amb un algorisme d’escacs. La intel·ligència artificial aplicada als jocs, per Markus Urban
Totes les comunicacions han estat en directe, llevat de la darrera, que s’ha emès gravada per la impossibilitat de l’autor d’assistir a l’acte. Aquesta és la primera edició d’unes jornades que hi ha intenció de repetir anualment. La jornada ha estat organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya i hi han col·laborat el Museu Cerdà i l’Ajuntament de Puigcerdà. Ha estat patrocinada per l’empresa local Ibernyx S.L./BDP Software.
Conferència sobre la pesta de Marsella
D’altra banda, aquest divendres, la Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya ha acollit la tercera i darrera conferència del VIII Cicle: “Explica’m una història”, que portava per títol: “Morbo a Marsella! La pesta dibuixa la frontera cerdana (1720-1723)”, a càrrec de Pere Gifre Ribas, doctor en Història.

Gifre ha parlat de com l’amenaça de la pesta declarada a Marsella el 1720 va posar en guàrdia a tots els territoris de frontera amb França. Les mesures per evitar el contagi van suposar la creació d’un complex sistema de llocs de control sobre el terreny que per Cerdanya van suposar una primera delimitació física de la frontera dibuixada pel Tractat dels Pirineus. L’acte ha estat organitzat per l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Cerdanya i pel Grup de Recerca de Cerdanya i ha estat seguit per un nombrós públic.