Close Menu
    Més notícies

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025

    Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost

    desembre 12, 2025

    Quan el món trontolla

    desembre 12, 2025

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025

    Junts exigeix agilitat perquè els pirinencs puguin utilitzar més serveis de l’hospital d’Andorra

    desembre 12, 2025

    Un èxit espaterrant!

    desembre 12, 2025
    Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
    Últimes notícies:
    • Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”
    • Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost
    • Quan el món trontolla
    • El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats
    • Junts exigeix agilitat perquè els pirinencs puguin utilitzar més serveis de l’hospital d’Andorra
    • Un èxit espaterrant!
    • El màster en Gestió d’Àrees de Muntanya celebra el dia Mundial de les Muntanyes a Prat de Cadí
    • El projecte Tió solidari de l’escola Mossèn Albert Vives de la Seu recull 480 kg d’aliments
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Successos
    • Medi ambient
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • agenda
    • Opinió
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Home»Cultura»La Guixa d’Isona ja forma part de la Federació d’Escudelles i Ranxos Històrics de Catalunya
    Cultura

    La Guixa d’Isona ja forma part de la Federació d’Escudelles i Ranxos Històrics de Catalunya

    Amb més de 124 anys d’història, enguany, la sopa centenària s’ha fet en 23 calders, d’on han sortit unes 500 racions
    març 4, 2025
    Elaboració de la Guixa d'Isona./J.B.

    JOSE BERGÉS (Isona).- La tradicional Guixa d’Isona s’ha traslladat enguany al pavelló municipal, a causa del mal temps. Tanmateix, s’han preparat 23 calders per servir unes 500 racions d’aquesta sopa que té més 120 anys de tradició documentats, cosa que ha fet que aquest any, per primer cop, hagi pogut entrar a formar part de la Federació d’Escudelles i Ranxos Històrics de Catalunya.

    Alguns dels 23 calders en què s’ha preparat aquesta sopa centenària./J.B.

    Com ha explicat Jeannine Abella, alcaldessa d’Isona i Conca Dellà, “entre els requisits indispensables hi ha que sigui centenària i que es pagui amb els aportacions de la gent del poble i dels visitants, i per tant que no es cobri”. Abella s’ha mostrat molt contenta per ser “una de les 14 colles de Catalunya que tenim acreditada els 100 anys, juntament al Pallars, de Rialp i Talarn”, en el seu cas amb una publicació de La Vanguardia de fa 124 anys.

    Aquest plat tradicional compta amb ingredients i elaboració que el fan únic. Sebastià Abella, president de la Junta la Guixa, en detalla els primers: “Porta patates, ceba, pastanaga, fideus, arròs i un sofregit de ceba amb cansalada, a més de botifarres blanca i negra, cigrons i mongetes”-

    Quant a la procedència del nom, es veu que en l’època feudal, els senyors oferien als seus súbdits una dinar popular on el principal ingredient era la guixa, una mena de llegum que, avui dia, ja no forma part dels ingredients de l’elaboració però que ha servit per mantenir el nom del plat durant tot aquest temps.

    Federació d'Escudelles i Ranxos Històrics de Catalunya guixa Guixa d'Isona Isona i Conca Dellà
    Share. Facebook WhatsApp Twitter Email LinkedIn Telegram

    TAMBÉ ET POT INTERESSAR

    La biblioteca Maria Barbal promou la lectura de llibres de misteri entre els infants de Tremp

    desembre 11, 2025

    La imatge de les Festes de Sant Sebastià 2026 de la Seu està inspirada en la tradició i la música

    desembre 9, 2025

    La Generalitat aposta per promocionar els llibres pirinencs entre els infants

    desembre 5, 2025
    Segueix-nos
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    La teva opinió importa

    Aprofitaràs les primeres setmanes d'obertura de les estacions per anar a esquiar?
    16 Vots
    Vota

    Som el nou diari digital de l’Alt Pirineu. T’apropem l’actualitat de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i els Pallars Jussà i Sobirà.

    Email : mbellera@cadenapirenaica.com
    Contacte: +34 653 14 37 29

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    últimes notícies

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025

    Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost

    desembre 12, 2025

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025
    Publicacions més vistes

    Rescaten dues famílies que feien barranquisme a Bóixols perquè els nens no podien continuar per cansament i fred

    maig 13, 202317.968

    Denuncien l’obertura d’una pista de més de 300 metres de llarg en una zona boscosa protegida de Coll de Nargó

    setembre 5, 202317.127

    Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya

    desembre 20, 20229.409
    Pirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    • Avís legal
    • Cookies
    © 2025 Pirineus Digital - Cadena Pirenaica.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.