REDACCIÓ (Tremp).- El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat reactivarà les obres del reg de la Conca de Tremp, una acció que ha de permetre continuar la canonada actual. Ho farà, però, sí la Comunitat de Regants aconsegueix l’adhesió d’almenys el 60% dels regants de la zona.
Tot plegat s’ha donat a conèixer després de la reunió mantinguda a finals de la setmana passada entre representants de la Comunitat de Regants, del Departament d’Acció Climàtica i dels diputats pallaresos al Parlament, Sílvia Romero, Antoni Flores i Jeannine Abella.
Els regants han explicat que “el compromís del Departament ha estat reactivar l’obra sempre que es presentin les adhesions necessàries, un 60%”. Per part de la Comunitat de Regants, mentrestant, han exigit que per aquest mateix 2023 hi hagi una partida pressupostària per continuar les obres que van quedar aturades l’any 2015 i un suport tècnic per tal d’aconseguir les adhesions abans del mes d’octubre.
Malestar entre els pagesos de la Conca de Tremp per la paralització del regadiu fins al 2031
Des del Departament, mentrestant, han assegurat a aquest mitjà que el finançament de les obres “ja ha estat acordat” i que el seu inici dependrà de quan s’aconsegueixi el nombre d’adhesions necessàries entre els regants.
Per la seva banda, el president de la Comunitat de Regants, Josep Duran, ha valorat positivament la reunió i ha afirmat que “si el Departament compleix amb els compromisos assumits, l’obra es podrà reactivar ben aviat”. Tot i això, ha mostrat certa cautela pel fet que “ja fa molts anys que es lluita perquè al Pallars Jussà hi puguin haver 5.000 hectàrees de reg”.
Una llarga reclamació
La Comunitat de Regants fa anys que fa aquesta reclamació, tot assenyalant que “és una infraestructura que no afecta només als regants i pagesos, sinó que va més enllà i possibilitaria un desenvolupament del sector agroalimentari del Pallars”. Concretament, permetria que més de 4.500 hectàrees dels municipis de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Talarn i Tremp passessin a ser de regadiu.
Actualment, ho són unes 1.800 hectàrees i les obres que es van aturar fa prop de cinc anys permetrien ampliar la capacitat de reg, en passar d’un sistema de gravetat a un de reg a pressió per a conreus de farratge, cereals i fruiters. En total, aquest nou canal i sistema de regadiu beneficiaria a uns 1.150 propietaris i a més de 400 explotacions agrícoles.