La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la directora de l’Oficina Tècnica de la candidatura dels Jocs d’Hivern, Mònica Bosch, han donat a conèixer aquest dijous a la tarda els detalls de la candidatura catalana de cara als Jocs Olímpics d’Hivern. Ho han fet després de reunir-se amb la Taula territorial del projecte de candidatura. A la reunió hi han assistit els alcaldes i alcaldesses dels municipis implicats en el projecte, els representants dels consells comarcals i, per primera vegada, hi han pres part els presidents de les federacions catalana i espanyola d’esports d’hivern.
Una de les principals novetats de la candidatura estrictament catalana, és a dir sense l’Aragó, és que Espot, al Pallars Sobirà, passa a ser seu d’algunes proves -amb la candidatura conjunta, el Pallars no n’acollia cap- i que algunes de les proves de gel es farien a Gavà i Badalona, a banda de a Barcelona. La resta de proves al Pirineu es mantindrien a La Molina, Masella, Boí Taüll i Baqueira Beret. La proposta catalana incorpora Andorra com a col·laboradora en l’àmbit de l’allotjament, però no per realitzar-hi cap prova esportiva.

A banda de presentar-lo públicament, el Govern català també ha enviat al Comitè Olímpic Espanyol (COE) el seu projecte de candidatura en solitari per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern Pirineus- Barcelona. La consellera Vilagrà, ha reiterat que “ens sentim preparades per presentar una candidatura catalana. Aquesta és una candidatura que vol ser de baix a dalt, sostenible, que pretén un nou paradigma de Jocs Olímpics d’Hivern”.
Vilagrà ha insistit que la candidatura és “un projecte de país” que compta “amb un ampli consens social i territorial”, el qual novament s’ha posat de relleu en la reunió on els assistents han refermat la idea de continuar amb el projecte. I ha afegit: “Un projecte Pirineus- Barcelona però liderat per aquests dos territoris importantíssims. Una ciutat que és la marca més important que tenim a Catalunya i un Pirineu que vol mostrar-se al món”.
La consellera de la Presidència ha explicat que la idea que “ens traslladen les alcaldies és que seguim impulsant aquesta candidatura però que òbviament també pensem en el llegat que poden deixar uns Jocs Olímpics. Uns Jocs Olímpics sense una estratègia de desenvolupament no té sentit”. En aquest context, ha dit que s’ha posat en marxa el procés participatiu d’aquesta estratègia Pirineu 2030 que “va molt més enllà dels Jocs” la qual planteja, entre altres qüestions, aspectes vinculats a la mobilitat, els serveis i les necessitats bàsiques que tenen al Pirineu.
El projecte de candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern que presenta Catalunya inclou la celebració de 144 proves olímpiques i paralímpiques que mouran més de 3.600 esportistes. La directora de l’Oficina Tècnica de la candidatura dels Jocs d’Hivern, Mònica Bosch, ha detallat la proposta tècnica, ha apuntat que Catalunya és referent en l’organització d’esdeveniments de tots els esports i ha assenyalat que també “tenim experiència” en els esports d’hivern com ho demostren les nombroses proves que s’han celebrat en territori català durant els últims anys.
Recordem que fa unes setmanes, la consellera Vilagrà ja va anunciar que la Generalitat prepararia i presentaria al COE una proposta en solitari per tal que es pugui plantejar al Comitè Olímpic Internacional, ja sigui de cara als jocs del 2030 o del 2034, que previsiblmenet s’adjudicaran a la vegada.
La distribució de les proves
El projecte presentat per la Generalitat, que es pot consultar en aquest enllaç, preveu la següent distribució de les proves. Pel que fa a la neu:
· La Molina: esquí alpí, descens, supergegant, eslàlom gegant, eslàlom
· Masella: esquí alpí, descens i supergegant
· Baqueira-Beret: snowboard, freestyle, snowboardcross, skicross, freestyle aerials, bamps, halfpipe, slope style, biatló i esquí de fons (en aquests darrers dos casos, al pla de Beret)
· Espot: snowboard i eslàlom gegant paral·lel
· Boí Taüll: esquí de muntanya, esprints i relleus
· Sarajevo (Bòsnia) i Courchevel (Alps francesos): salts de trampolí
· La Plagne (Alps francesos): circuit de lliscament
Esports de gel
· Palau Sant Jordi: patinatge artístic/Short Track
· Nou Palau de gel del Barça: hoquei sobre gel
· Fira de Barcelona: patinatge de velocitat en pista llarga
· CAR Esports de gel de Gavà: cúrling
· Pavelló Olímpic (Badalona): hoquei sobre gel
Allotjament i infraestructures
Pel que fa a l’allotjament, compta amb les habitacions disponibles a totes les comarques de l’Alt Pirineu i Aran així com del Berguedà, el Ripollès i Andorra.
En relació a les infraestructures, el projecte contempla la construcció d’un telecabina entre Alp i Masella i un altre entre l’estació de tren de La Molina i l’estació d’esquí. També planteja la necessitat de desdoblar l’R3 de Rodalies entre Montcada i Vic; millores a la mateixa línia entre Ripoll, La Molina i Puigcerdà; la construcció d’una carretera 2+1 (amb carril reversible) a l’eix de la N-230 cap a la Ribagorça i l’Aran; la construcció del túnel de Perves entre l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà; la millora del port del Cantó i la millora de la collada de Toses. Igualment, apunta la necessitat d’ampliar i “millorar la funcionalitat” de la C-16 entre Berga i Bagà i de la C-28 entre Vielha i Baqueira (amb un tram de carretera 2+1), així com la millora de l’Eix de Comiols, per accedir al Pallars.