La venda de planter de ceba de Coll de Nargó era un producte important per a l’economia del poble. Actualment, però, el veïnat alerta que la varietat podria desaparèixer en pocs anys.
Falta de relleu als horts
La disminució d’hortolans ha comportat que la venda de planter sigui a petita escala i gairebé només es

produeixi per a l’autoconsum. Un dels veïns que encara en conserva planter, Antoni Desongles, assegura que el producte té la seva història. “Segons la gent gran s’ha de fer la llavor en lluna vella de qualsevol mes de l’any, quan la ceba està grillada, s’ha de sembrar en lluna vella de setembre i s’ha de plantar en lluna vella de febrer. Fins ara, se’ns ha anat guardant”.
Productes per donar-li valor
Fa un temps un grup de veïns van crear ceba caramel·litzada i un condiment de ceba, pebrot picant de Fígols i poma de Lleida; per a potenciar el producte. La iniciativa, però, va quedar aturada per la dificultat d’accedir a un obrador.

Actualment en reivindiquen el seu ús a través d’establiments locals, com el forn de pa Reig. Tot i això, creuen que cal més reconeixement per a la varietat. La nargonina i cuinera, Montse Ramoneda, explica que “té una forma allargada, de dins és vermella però alguna raça pot ser blanca, és molt cruixent i dolça. Jo crec molt en aquest producte perquè és de molta qualitat però ningú s’ha dedicat a cultivar-lo”.
Els veïns demanen treballar per aconseguir una Denominació d’Origen que ajudi a protegir la ceba i en potenciï el seu cultiu.