G.L.T.- El diputat de Junts al Parlament de Catalunya, Ramon Tremosa, ha defensat la necessitat d’aprofitar els fons Next Generation vinculats a la mobilitat sostenible per tal de fer nous telecabines fins a les estacions d’esquí. L’objectiu, ha remarcat, seria treure “milers de cotxes” de la carretera cada any, i ha posat com a exemple que el govern d’Aragó “està impulsant la construcció de telecabines a les principals estacions d’esquí aragoneses, finançades en bona part amb fons Next Generation en l’àmbit de la mobilitat sostenible”.
Tot plegat ho ha expressat aquest dimecres durant un ple al Parlament, en una pregunta dirigida a la nova consellera de Territori, la pallaresa Ester Capella. Tremosa ha recordat que fa una setmana, catorze diputats del Parlament, pertanyents a sis grups parlamentaris, van fer una visita institucional a l’Alta Ribagorça. En aquest context, ha explicat que van visitar l’estació de Boí Taüll, “on vam poder parlar amb la direcció sobre el present i el futur de l’estació”.

També ha indicat que “des d’un punt elevat de l’estació vam poder observar la solució sostenible per a la mobilitat de les estacions d’esquí catalanes: la instal·lació de telecabines elèctrics, ja que pot estalviar cada any que milers de cotxes pugin fins als pàrquings de l’estació”. Això, ha afegit, “reduiria notablement la congestió i la contaminació a la vall de Boí”.
Tremosa ha detallat que “tant des del Pla de l’Ermita fins al Pla de Vaques, salvant un desnivell de 400 metres, com des de Barruera, passant per Durro, fins al pic de la Pala de Ginebrell, s’hi podrien fer telecabines que permetessin un accés directe a pistes sense haver de passar per carretera”. Seguint l’exemple del Govern d’Aragó amb els fons Next Generation, ha demanat a la consellera si el Govern de Catalunya té previst per una cosa semblant, tant a la Vall de Boí com a les altres estacions catalanes.
Capella, per la seva banda, no ha respost directament la qüestió, però ha recordat que “des del Departament de Territori continuem impulsant la mobilitat sostenible a les estacions de muntanya”. Ha afegit que “cal que les solucions de mobilitat s’adaptin a les exigències socials i mediambientals de territoris de muntanya” i ha conclòs que “el nostre repte és desestacionalitzar les estacions de muntanya perquè hi hagi activitat cada dia de l’any”. Tot plegat, ho ha emmarcat en la feina que es fa a través de l’Agenda Pirineus.
Ampliar l’estació reversible de Moralets
D’altra banda, en la seva intervenció, Tremosa també ha fet esment a la visita que els diputats van poder realitzar la setmana passada a l’estació hidroelèctrica reversible de Moralets, “on l’aigua baixa i puja cada dia des del pantà de Llauset fins al de Baserca”. El diputat ha assegurat que “Moralets pot esdevenir la central reversible més gran del món si s’amplien les actuals instal·lacions i també si s’amplia cap a la banda del pantà de Cavallers” i ha conclòs que “Catalunya té un gran potencial amb els seus 66 pantans, que poden fer de bateria dels excedents d’energia renovable que generarà l’Aragó”.
Respecte a aquest projecte, Capella ha assegurat que “està en estudi i seria una imprudència per part meva parlar-ne”.