REDACCIÓ (Isona).- El Museu de la Conca Della dona aquest dissabte el tret de sortida a la celebració del seu 30e aniversari amb un conjunt d’actes institucionals i activitats obertes al públic. Aquesta fita arriba després que el 25e aniversari, que s’havia de celebrar l’any 2020, es veies afectat per les restriccions derivades de la pandèmia. Per aquest motiu, el museu vol commemorar aquests 25+5 anys amb una programació especial al llarg de tot el 2025.

Al llarg d’aquests 30 anys, el Museu de la Conca Della s’ha consolidat com un referent en l’àmbit de l’arqueologia i la paleontologia del Pallars Jussà. Es el centre principal del projecte Dinosaures dels Pirineus, impulsat des de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i dedicat a la investigació i divulgació de les espectaculars troballes de fòssils de dinosaures del Pallars Jussà, així com a la Noguera i a l’Alt Urgell.
La jornada de dissabte començarà al matí, amb una visita guiada institucional i la presentació del 30è aniversari a la sala d’actes del Café Modern, on es debatrà sobre el passat, present i futur del museu, i sobre la protecció del patrimoni cultural i natural del municipi. A la tarda, tindrà lloc una taula rodona sobre l’evolució del museu i la seva implicació en el territori, en la qual hi participaran Teresa Reyes, cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i exdirectora del museu; Rodrigo Gaete, paleontòleg i exdirector del museu, i Àngel Galobart, director actual del museu.
L’acte inaugural comptarà amb la presencia de destacades autoritats i figures històriques vinculades al museu, com ara Jordi Pujol, president de la Generalitat, en el moment de la seva inauguració; Jeannine Abella, alcaldessa d’Isona; Agustí Graell, exalcalde i impulsor del museu, i Àngel Galobart, director actual dels museu. Aquesta jornada també serà de portes obertes, convidant tot el públic a descobrir les instaŀlacions renovades del museu i el seu patrimoni.
El museu forma part de la Xarxa de Museus de Lleida i Aran i de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya i conserva la coŀlecció de restes fòssils de dinosaures mes gran de Catalunya. El 2023, es va culminar la remodelació i ampliació del centre, incorporant l’annex de la casa Cal Serra. Aquesta renovacio ha permès potenciar la seva oferta museogràfica, posant en valor la diversitat de restes paleontològiques i el llegat històric de la ciutat romana d’Aeso i la vila de Lloris, recentment excavada.
Un any ple d’activitats
Els actes de celebració continuaran al llarg de tot el 2025, amb una exposició temporal de fotografies dels moments mes rellevants d’aquests 30 anys, i unes jornades sobre la dinamització de la cultura en zones despoblades.