MARIA FORMENTI (La Molina).- L’estació de la Molina ha acollit aquest dimarts la segona i última jornada de GastroPrineus, un esdeveniment amb demostracions en directe de xefs reconeguts que volen donar a conèixer la gastronomia de les zones de muntanya. Enguany, l’encarregat de posar el punt final a les jornades ha estat el xef Joan Roca, del prestigiós Celler de Can Roca, que ha ofert una sessió magistral durant la qual ha compartit la seva visió humanística i poètica de la cuina. “Cuinar és estimar, i aquest és el nostre objectiu. També es demostra amb esdeveniments com aquest, on podem compartir l’estima que tenim per la cuina i els productes amb altres professionals d’arreu del territori”, ha subratllat el xef.
Un sopar a 2.537 metres d’altura
El col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya ha organitzat aquest dilluns a la nit un sopar al refugi del Niu de l’Àliga, a 2.537 metres d’altitud, on xefs dels restaurants Cal Jet, Hotel Park Puigcerdà, Hotel Del Prado, El Grau de l’Ós, La Chaumière, Fonda Cal Fuxet, Ca l’Eudald i Schierbeck Restaurant han elaborat plats tradicionals de muntanya. Del maridatge s’ha encarregat el sommelier Sergi Figueres, de Thunder Wine.

I el toc final l’ha posat Oriol Balaguer, amb un pastís de xocolata de 40 kg, inspirat en les muntanyes del Pirineu i els seus esquiadors. Una obra d’art deliciosa creada per celebrar aquests 10 anys de trajectòria.
Deu anys de cuina de territori

Aquest desè aniversari ha estat un autèntic recull de l’essència de GastroPirineus. Un esdeveniment que al llarg d’aquests anys ha portat per pràcticament totes les comarques dels Pirineus sessions de cuina en directe, enaltint el territori i els seus productes. Unes jornades que han comptat amb més de 200 cuiners i cuineres, i grans representants de la cuina catalana de renom internacional.
Com ha valorat Lluís Bofill, director de GastroPirineus, “fem sessions de cuina, producte i territori, vinculant turisme, gastronomia i aquest any, també en relació amb el fet que Catalunya sigui Regió Mundial de la Gastronomia. Amb tot això hem fet un programa que incorpora cuineres i cuiners, i sobretot la visibilitat en directe amb una itinerància que fa que el GastroPirineus estigui a una comarca diferent cada any per acostar-nos a peu de territori”.
La primera edició de GastroPirineus es va celebrar a la Seu d’Urgell, i des de llavors ha recorregut diferents punts del territori, sempre amb la voluntat de fer arribar la cultura gastronòmica de muntanya al gran públic. Les estacions de Vall de Núria, Port Ainé i Vallter també han acollit aquest esdeveniment en edicions anteriors.
Aquest dilluns, Carles Ruiz, director de Ferrocarrils de Catalunya, entitat que dona suport a les jornades, ha anunciat que la propera edició tindrà lloc a Boí Taüll.