Isona i Conca Dellà ha celebrat durant aquests dies les primeres jornades de memòria democràtica del municipi. Sota el títol Fem memòria, s’han dut a terme diferents activitats per divulgar diferents espais d’interès vinculats amb la Guerra Civil.
L’alcaldessa d’Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, ha explicat que l’objectiu és preservar la memòria d’aquells fets: “tant de bo no tornin a passar mai més, però els hem de recordar, tenir-los presents i posar-los en valor, i més tenint en compte que aquí vam ser segona línia de front i encara hi conservem elements republicans i també del bàndol franquista”.
Al Pallars, les dues poblacions que van patir més destrucció a causa de la guerra civil van ser, justament Isona, així com Tírvia. Totes dues localitats es van haver de reconstruir, i això, explica Amorós, ha fet que s’hagin agermanat “perquè tots dos vam patir la cruesa de la guerra civil”. En aquest sentit, ha recordat que a Isona, “en tres dies va haver de marxar tothom, perquè les bombes les tenien a tocar”.

Una de les activitats que s’ha realitzat ha estat una xerrada a càrrec del científic Carlos Moreno, on ha explicat la vinculació entre la ciència i els conflictes bèl·lics al llarg de la història. Així, ha assegurat que “la ciència no es pot desmarcar del que són els desenvolupaments històrics i socials i, de fet, podem entendre millor la història a través dels diferents coneixements científics i aportacions de la ciència”.
Algunes de les activitats es van dur a terme durant el cap de setmana del Festival de Senderisme, com ara les visites als búnquers de la Posa i de Figuerola d’Orcau. A banda, també s’han pogut conèixer les actuacions de Regiones Devastadas a través d’una visita guiada per Isona i s’ha fet un recital de cançons i textos de pau i guerra.