Close Menu
    Més notícies

    La restauració ambiental del Pla de Salito conservarà una planta aquàtica única de la zona

    desembre 5, 2025

    La Generalitat aposta per promocionar els llibres pirinencs entre els infants

    desembre 5, 2025

    L’Alt Urgell dissenya un pla per ajudar a la integració de les persones nouvingudes

    desembre 5, 2025

    Comença a caminar el projecte per fer habitatge accessible a Cal Forner Vell de Guils

    desembre 5, 2025

    La Vall de Boí obre les portes de l’Espai d’Acollida Outdoor Park aquest cap de setmana

    desembre 5, 2025

    La línia d’autobús Barcelona-Puigcerdà suma dues noves expedicions directes

    desembre 5, 2025
    Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
    Últimes notícies:
    • La restauració ambiental del Pla de Salito conservarà una planta aquàtica única de la zona
    • La Generalitat aposta per promocionar els llibres pirinencs entre els infants
    • L’Alt Urgell dissenya un pla per ajudar a la integració de les persones nouvingudes
    • Comença a caminar el projecte per fer habitatge accessible a Cal Forner Vell de Guils
    • La Vall de Boí obre les portes de l’Espai d’Acollida Outdoor Park aquest cap de setmana
    • La línia d’autobús Barcelona-Puigcerdà suma dues noves expedicions directes
    • Un projecte d’Oliana que vincula gent gran i comunitat ha estat premiat per la Universitat de Barcelona
    • Els centres educatius de la Ribagorça reben maletes viatgeres per fomentar la lectura
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Successos
    • Medi ambient
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • agenda
    • Opinió
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Home»Economia»Es constitueix la Fundació Institut de la Llet i els Productes Làctics de Catalunya
    Economia

    Es constitueix la Fundació Institut de la Llet i els Productes Làctics de Catalunya

    L'institut s'instal·larà a la seu de l'Escola Agrària de Bellestar, a Montferrer i Castellbò
    octubre 25, 2022
    Teresa Jordà presentant l'Institut de la Llet el passat setembre. / GOVERN

    REDACCIÓ.- Aquest dimarts s’ha signat davant notari la constitució de la Fundació Institut de la Llet i els Productes Lactis de Catalunya. L’Institut, que estarà liderat i gestionat pel sector lleter mateix, serà una fundació amb un patronat que comptarà amb un consell directiu, un equip de gestió i un consell assessor científic. L’entitat s’instal·larà a la seu de l’Escola Agrària de Bellestar, a Montferrer i Castellbò.

    Els escollits per formar part de l’equip de gestió del Consell Directiu d’aquesta nova institució han signat l’acta de constitució on consta el repartiment dels càrrecs inicials. Així, la presidència ha recaigut en l’empresa Danone, la vicepresidència ha anat a parar en mans de Caprabo, la secretaria li ha correspost a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i, finalment, la tresoreria l’assumirà Unió de Pagesos.

    Reunió de Jordà a Bellestar. / J.P.O.

    En total, l’Institut comptarà amb 26 patrons fundadors que representen organitzacions i empreses de les tres baules de la cadena agroalimentària: Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Associació Agrària Joves Agricultors, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Associació Interprofessional Lletera de Catalunya, Federación Nacional de Industrias Lácteas, Consell d’Empreses Distribuïdores de Catalunya, Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà, Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya, Làctia Agroalimentària SL, Betara SL, El Pastoret de la Segarra SL, Agrofresc, Productes de la llet SL, Bon Preu, Llet Nostra Alimentària SL, Cadí SCCL, Productes Làctics Masachs, SAT, Caprabo SA, Calidad Pascual, Danone, Cacaolat, Gepork, Natura Llet i ATO.

    L’Institut, la creació del qual va ser anunciada el setembre passat per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, és doncs una entitat sense ànim de lucre formada per aquests 26 patrons, els quals aportaran els ingressos necessaris per al seu funcionament, i uns beneficiaris, en aquest cas el sector lacti en el seu conjunt. Aquest patronat gestionarà i tindrà cura del patrimoni i vetllarà perquè es compleixin les finalitats de la fundació amb un pressupost anual i un pla d’activitats. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural l’impulsarà inicialment amb l’aportació de 70.000 euros el primer any i 100.000 el segon any.

    Què s’espera d’aquest nou òrgan?
    L’Institut Català de la Llet i els Productes Lactis té com a objectiu posar en valor la llet i els productes lactis com a aliments saludables i sostenibles des d’un vessant més científic i en promourà així el consum. L’Institut era una de les mesures incloses en el Pla d’acció de la llet.

    El Departament d’Acció Climàtica fa anys que treballa en la creació de l’Institut, que després de diverses reunions els darrers mesos s’ha aconseguit desblocar. El DACC i el sector el consideren una bona eina per dinamitzar el sector de la llet i promoure aquest producte, i a partir d’avui ja és una realitat.

    Vaques lleteres de l’Alt Urgell. / J.P.O.

    Per ser coherent amb la seva finalitat, aquesta nova entitat s’ha ubicat en una zona on el boví de llet continua essent un motor econòmic de tradició, amb presència d’explotacions familiars sostenibles, de qualitat i resilients, i d’empreses i cooperatives històriques i de referència. A més, les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell tenen una altra tradició lletera i formatgera i s’hi ubiquen infraestructures i equipaments vinculats a aquest sector. De fet, un 20% de les explotacions lleteres de Catalunya, 79, se situen en aquestes dues comarques. Aquestes granges acullen 10.121 vaques i majoritàriament les instal·lacions són de mida petita i mitjana amb un model familiar, sostenible i de qualitat.

    Promoció del consum i la recerca
    La nova figura aglutinarà els esforços dels principals agents implicats en la producció, transformació i distribució de llet i productes lactis per promoure’n el consum i prestigi, de manera que el missatge sigui únic i consensuat. Es tracta de posar en valor la producció de llet i productes lactis en el marc d’una producció agroalimentària sostenible a escala econòmica, social i mediambiental, i de destacar-ne el paper fonamental en el manteniment i la dinamització del món rural.

    Servirà per recopilar informació d’interès sobre la llet i els productes lactis i elaborar-ne de pròpia per posar-la a disposició tant de la ciutadania, com dels professionals sanitaris i de salut pública, comunitat educativa, sector lacti, organitzacions de consumidors, col·legis professionals, Administració i mitjans de comunicació.

    A més, també promourà i coordinarà activitats de valorització del sector lacti i dels seus productes per prestigiar-los i millorar-ne la percepció social. Es crearà un web propi i canals de comunicació i també recorrerà a l’ús dels instruments i canals creats en el marc del Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya.

    Alt Urgell Bellestar economia institut làctics llet Montferrer i Castellbò recerca
    Share. Facebook WhatsApp Twitter Email LinkedIn Telegram

    TAMBÉ ET POT INTERESSAR

    L’Alt Urgell dissenya un pla per ajudar a la integració de les persones nouvingudes

    desembre 5, 2025

    Un projecte d’Oliana que vincula gent gran i comunitat ha estat premiat per la Universitat de Barcelona

    desembre 5, 2025

    L’encesa de les llums de Nadal a la Seu d’Urgell es viurà en directe per Pirineus TV

    desembre 5, 2025
    Segueix-nos
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    La teva opinió importa

    Creus que el Black Friday perjudica el comerç local?
    15 Vots
    Vota

    Som el nou diari digital de l’Alt Pirineu. T’apropem l’actualitat de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i els Pallars Jussà i Sobirà.

    Email : mbellera@cadenapirenaica.com
    Contacte: +34 653 14 37 29

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    últimes notícies

    La restauració ambiental del Pla de Salito conservarà una planta aquàtica única de la zona

    desembre 5, 2025

    La Generalitat aposta per promocionar els llibres pirinencs entre els infants

    desembre 5, 2025

    L’Alt Urgell dissenya un pla per ajudar a la integració de les persones nouvingudes

    desembre 5, 2025
    Publicacions més vistes

    Rescaten dues famílies que feien barranquisme a Bóixols perquè els nens no podien continuar per cansament i fred

    maig 13, 202317.967

    Denuncien l’obertura d’una pista de més de 300 metres de llarg en una zona boscosa protegida de Coll de Nargó

    setembre 5, 202317.124

    Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya

    desembre 20, 20229.408
    Pirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    • Avís legal
    • Cookies
    © 2025 Pirineus Digital - Cadena Pirenaica.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.