Close Menu
    Més notícies

    Radioaficionats del Pallars Jussà busquen la victòria en el concurs internacional ARRL 10m. Contest

    desembre 14, 2025

    Port Ainé inicia la temporada amb l’obertura del restaurant Clots a la cota 2.100

    desembre 14, 2025

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025

    Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost

    desembre 12, 2025

    Quan el món trontolla

    desembre 12, 2025

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025
    Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
    Últimes notícies:
    • Radioaficionats del Pallars Jussà busquen la victòria en el concurs internacional ARRL 10m. Contest
    • Port Ainé inicia la temporada amb l’obertura del restaurant Clots a la cota 2.100
    • Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”
    • Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost
    • Quan el món trontolla
    • El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats
    • Junts exigeix agilitat perquè els pirinencs puguin utilitzar més serveis de l’hospital d’Andorra
    • Un èxit espaterrant!
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Successos
    • Medi ambient
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • agenda
    • Opinió
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Home»Taula de redacció»Els últims cistellers de la vall d’Alinyà
    Taula de redacció

    Els últims cistellers de la vall d’Alinyà

    maig 7, 2022
    El Lluís Betriu fent un cistell. / J.F.D.

    Fa unes dècades, a la vall d’Alinyà hi havia gairebé mitja dotzena de cistellers. La importància que tenia el cultiu de la trumfa en aquella contrada feia que es necessitessin molts cistells per collir-ne. A més, a la zona hi havia importants plantacions de vimeteres, la planta que proporciona el vímet, el material necessari per fer-los.

    La davallada del cultiu de trumfes i l’arribada de nous materials va fer que l’ofici de cisteller anés perdent força fins que, fa trenta anys, ja no en va quedar cap a la vall. Va ser aleshores quan una mestra acabada d’arribar a Alinyà va preguntar a la gent del poble què en feia del vímet que continuaven collint i li van dir que el guardaven, perquè sempre s’havia fet. Aquesta mestra els va plantejar la possibilitat de dur-los a un mestre cisteller que els ensenyés l’ofici, per tal de recuperar-lo i tornar a donar sortida al vímet que es cultivava a la vall.

    Tot plegat ho explica el Lluís Betriu, que avui dia és l’única persona, juntament amb el seu pare, Agustí Betriu, que gràcies a aquella iniciativa de la mestra continua fent de cisteller a la vall d’Alinyà. El Lluís detalla que quan va arribar el mestre cisteller ell tenia catorze anys i en va començar a aprendre. De fet, ho van fer una dotzena de persones del poble, però els únics que ho han continuat han estat ell i, fins no fa gaire, el seu pare. Cal dir, però, que el cisteller que els en va ensenyar no ho veia gaire clar, ja que al Lluís li va dir que no en sabria mai, “i al final he estat jo el que s’ha quedat fent cistelles”, constata, rient.

    L’Agustí Betriu amb diversos cistells artesans. / J.F.D.

    L’Agustí, per la seva banda, explica que va voler aprendre l’ofici “per necessitat, perquè aquí vam quedar sense cistellers i teníem aquesta necessitat, de tenir cistells per anar a collir les patates i anar a plegar bolets”. En aquest sentit, recorda que abans, cada cistell tenia una finalitat diferent: “la cistella d’anar a plegar patates, en aquell temps, era d’entre 18 i 20 quilos, i amb tres cistelles feies un sac, perquè llavors es feien sacs de 60 quilos, no com ara, que són de 10”.

    Després, afegeix, “hi havia el cove d’espedregar, de treure les pedres dels trossos; també el de portar els ous, que era un cistellet petit, el cove d’anar a portar l’herba a les bèsties, que eren molt més grans i hi cabia un bon toll d’herba…”. Ara, en canvi, constata que “tot es porta amb una bossa de plàstic o amb un cabàs de goma, perquè molta gent prefereix anar a buscar les patates amb cabassos de goma”.

    Per fer cistells has de tenir memòria i força als dits. És una feina que no és molt costosa, però que requereix manya i força, perquè per caragolar la vora necessites apretar fort

    Per fer cistells, relata l’Agustí, “has de tenir memòria i força als dits” i afegeix que “jo ja he hagut de plegar, perquè els dits no treballen com ho haurien de fer”. En aquest sentit, constata que “és una feina que no és molt costosa, però que requereix manya i força, perquè per caragolar la vora necessites apretar fort”. La resta, continua, “paciència i molt entrenament”.

    L’Agusti Betriu fent un cistell. / J.F.D.

    De fet, explica que, al principi, el mestre cisteller només venia cada dos anys i s’estava un parell o tres de dies ensenyant-los l’ofici. Si no el seguien practicant, l’Agustí admet que, quan tornava el mestre, “ja no recordaves com anava”.

    Amb l’Agustí ja retirat, doncs, de facto l’últim cisteller d’Alinyà és el seu fill Lluís, aquell que el mestre va dir que no serviria. El cas, però, és que ha servit i no només per fer cistells, sinó també altres peces de vímet.

    Com a anècdota, explica que un cop una noia li va demanar si li faria un ‘Moisès’, un llit per al seu nadó. El Lluís admet que primer no sabia ni què era, però li va demanar que li passés una fotografia i que miraria de fer-li. La noia li va fer un dibuix i el Lluís li va fer una rèplica: “quan li vaig entregar, la noia, que era argentina, es va posar a plorar, perquè va dir que era idèntic al que tenia al seu país”.

    A l’hivern, les nits es fan molt llargues i, des de les sis de la tarda que et tanques a casa, fins a les onze de la nit que te’n vas a dormir, et poses a la vora del foc i si fas un cistell que pots acabar venent, això que tens

    Tot i aquests encàrrecs, el Lluís afirma que la majoria de treballs que fa són cistells per anar a collir patates i bolets. Assegura que amb aquest ofici no s’hi guanya la vida, perquè la demanda no és gaire alta. Igualment, apunta que el preu d’aquest tipus de producte, tot i ser més car que un de tipus industrial, encara no reflecteix del tot la gran quantitat d’hores que s’hi ha de dedicar.

    L’Agusti Betriu fent un cistell. / J.F.D.

    Així doncs, admet que continua amb l’ofici més aviat per afició que per una altra cosa: “a l’hivern, les nits es fan molt llargues i, des de les sis de la tarda que et tanques a casa, fins a les onze de la nit que te’n vas a dormir, et poses a la vora del foc i si fas un cistell que pots acabar venent, això que tens”.

    Tot i que la confecció sigui una tasca que requereix paciència, és només l’última fase de tot un procés llarg, que comença amb la sembra de les vimeteres i la poda, que es fa a la primavera, que és quan la planta comença “a encebar, a brotar i se li ha de treure el material perquè en torni a fer per a l’any següent”.

    La poda s’ha de mirar de fer durant els quinze dies de lluna vella per tal que no pesi al material

    Una tasca, la de la poda “que s’ha de mirar de fer durant els quinze dies de lluna vella”. Concretament, detalla, “s’ha de fer amb les llunes velles de febrer i de març, per tal que no pesi al material”. I és que la lleugeresa del material és un requisit indispensable per fer bons cistells.

    Així, un cop extreta la vara de les vimeteres, es posa el vímet amb aigua “perquè s’encebi, és a dir que se li estovi la pell per tal que el puguem pelar; després l’assequem i, just abans de fer-lo servir, el tornem a posar en remull per poder-lo treballar”.

    El Lluís Betriu treient vímet d’una vimetera. / J.F.D.

    Un dels avantatges del vímet, de fet, és que “és un material molt elàstic quan és verd, que és quan el treballes, però que quan queda sec és molt resistent i molt dur”. A més, afegeix, “la vimetera s’adapta a tot arreu, només necessita tenir aigua”. A les zones més càlides assegura que fa unes vares més llargues i en indrets més freds, com la vall d’Alinyà, en fa de més curtes, però que justament són les que es necessiten per fer els cistells.

    El Lluís és ara mateix l’única persona que fa cistells artesanals a la vall d’Alinyà, però serà l’última? Quan els ho preguntem, tant a ell com a l’Agustí, tots dos fan referència al mateix: hi ha una neboda que n’està aprenent i a qui sembla que li agrada la tècnica i l’ofici. Encara és d’hora per dir-ho, però molt probablement a les seves mans estarà la continuïtat d’aquest ofici centenari a la vall d’Alinyà.

    Aquest reportatge ha estat possible gràcies a les entrevistes realitzades per Jofre Figueras i Eva Viaplana

    Alinyà Alt Urgell cistellers Fígols i Alinyà oficis taula de redacció
    Share. Facebook WhatsApp Twitter Email LinkedIn Telegram

    TAMBÉ ET POT INTERESSAR

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025

    Junts exigeix agilitat perquè els pirinencs puguin utilitzar més serveis de l’hospital d’Andorra

    desembre 12, 2025

    El projecte Tió solidari de l’escola Mossèn Albert Vives de la Seu recull 480 kg d’aliments

    desembre 11, 2025
    Segueix-nos
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    La teva opinió importa

    Aprofitaràs les primeres setmanes d'obertura de les estacions per anar a esquiar?
    17 Vots
    Vota

    Som el nou diari digital de l’Alt Pirineu. T’apropem l’actualitat de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i els Pallars Jussà i Sobirà.

    Email : mbellera@cadenapirenaica.com
    Contacte: +34 653 14 37 29

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    últimes notícies

    Radioaficionats del Pallars Jussà busquen la victòria en el concurs internacional ARRL 10m. Contest

    desembre 14, 2025

    Port Ainé inicia la temporada amb l’obertura del restaurant Clots a la cota 2.100

    desembre 14, 2025

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025
    Publicacions més vistes

    Rescaten dues famílies que feien barranquisme a Bóixols perquè els nens no podien continuar per cansament i fred

    maig 13, 202317.968

    Denuncien l’obertura d’una pista de més de 300 metres de llarg en una zona boscosa protegida de Coll de Nargó

    setembre 5, 202317.128

    Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya

    desembre 20, 20229.411
    Pirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    • Avís legal
    • Cookies
    © 2025 Pirineus Digital - Cadena Pirenaica.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.