JOSE BERGÉS (El Pont de Suert).- Aquest cap de setmana, el Pont de Suert celebrarà la vint-i-cinquena edició de la Fira de la Girella. Un esdeveniment que ja s’ha convertit en un referent de la promoció gastronòmica a l’Alta Ribagorça i voltants, i on el protagonista és un embotit tradicional de les terres ribagorçanes i pallareses, la girella.
Iolanda Ferran, alcaldessa del Pont de Suert, ha explicat que les seves diferents possibilitats de presentació el fan únic: “és un embotit molt característic i està territorialment molt concentrat als Pallars i la Ribagorça catalana i aragonesa. A més, es pot presentar, menjar, calent acabat de bullir, fred com un embotit, a la planxa, o arrebossada com se serveix normalment aquí”.

Per divulgar aquest producte agroalimentari local, a la Fira hi haurà tallers de girella, tasts i una xerrada, sobre la qual, Iolanda Ferran ha comentat que serà “una xerrada-tast amb diverses girelles provinents de la Ribagorça aragonesa, del Pallars i de la Ribagorça catalana per veure els diferents tipus d’elaboració, perquè tot i que tot és girella, sempre hi ha aquella manera de fer diferent”.
Amb motiu dels 25 anys de fira, hi ha previstes un bon grapat d’activitats per a tots els públics, però amb clàssics com el concurs de xiulets o l’elecció del majoral d’honor. Miquel Solanes, regidor de promoció econòmica del Pont de Suert, ha volgut remarcar l’acollida que cada any té el nomenament del majoral d’honor i ha afegit que “els darrers anys ho estem fent amb gent local coneguda i aquest any tenim un majoral que té 96 anys, que tota la vida ha sigut pastor Hermenegildo Pallarès”.
Tota una jornada al voltant d’un producte que, precisament, el xef Josep Roca, del Celler de Can Roca, va elogiar en una entrevista recent.


