GUILLEM LLUCH TORRES.- Els carrers, places i passeigs de les principals poblacions del Pirineu han tornat a bullir aquest diumenge amb motiu de Sant Jordi. Després dels aiguats de l’any passat i la inestabilitat meteorològica dels darrers dies, llibreters i floristes patien per si tornaria a ploure. Finalment, ha fet un matí esplèndid i a la tarda, si bé s’ha tapat, la majoria de poblacions s’han salvat de patir grans ruixats.
Un altre dels temors que tenia el sector era que, en caure en diumenge, molts pirinencs i pirinenques optessin per marxar a viure el Sant Jordi a Barcelona. Finalment, però, aquest ‘èxode’ no ha estat tan gran com es temia i tots els llibreters pirinencs consultats han coincidit en el fet que hi ha hagut molta gent, sobretot al matí.
A la Seu d’Urgell, la festa ha tornat al passeig Joan Brudieu, després que l’any passat s’hagués de fer als porxos del carrer Major, per la pluja. Pol Maese, de la llibreria El Refugi, ha celebrat que “hi ha hagut molt ambient i moltes vendes”. Aquest ha estat el seu primer Sant Jordi ‘normal’, ja que el primer que van viure com a llibreters, el de l’any passat, el van haver de fer sota els porxos, per la pluja. Tot i això, ha apuntat que “l’any passat ja hi va haver molta gent, a la Seu, també”.

A Tremp, tot al passeig
A Tremp, mentrestant, la festa s’ha unificat per primer cop al passeig Doctor Pearson. L’altra novetat ha estat que el recentment creat Ateneu del Pallars hi ha organitzat un seguit d’activitats festives i culturals, a banda d’organitzar una parada de venda de llibres i revistes del territori.
Pel que fa a les llibreries, Marta Farré, de la Singratalla, ha destacat que “ha estat un encert concentrar-ho tot al passeig”. En aquest sentit, ha apuntat que “ha anat molt bé, de fet ha estat dels millors Sant Jordi que hem viscut”. Farré ha confirmat que “la gent no ha marxat a Barcelona i, al contrari, ens hem beneficiat del fet que caigués en cap de setmana, perquè ha vingut gent de fora”.
Per la seva banda, Gemma Pes, de la llibreria Bochaca, ha apuntat que les vendes han estat similars a les d’altres anys. També ha indicat que “concentrar-ho tot al passeig ha estat molt xulo”. Encara sense un rànquing contrastat, entre els llibres més venuts als establiments pirinencs hi ha, ’32 de març’, de Xavier Bosch, ‘La gran enciclopèdia del Barça’, de La Sotana, ‘Les nostres mares’, de Gemma Ruiz, ‘La llarga migdiada de Déu’, de Pep Coll, o ‘Ruralisme’, de Vanesa Freixa.
A Puigcerdà, entitats a la plaça del Call
A Puigcerdà, mentrestant, la principal novetat d’enguany ha estat que les parades de les entitats i agrupacions s’han ubicat a la plaça del Call. Les de llibreries i floristeries, mentrestant, s’han mantingut a la plaça de Santa Maria i al llarg del matí l’afluència a tots dos espais ha estat molt alta.

Pel que fa a les floristeries, diversos establiments pirinencs consultats s’han mostrat satisfets pel volum de vendes. Un dels aspectes que han destacat ha estat que, enguany, les vendes s’han repartit força, ja que en caure en cap de setmana, moltes empreses i administracions que compren roses per al seu personal, ja van fer les compres divendres.
Una quarantena de parades a Andorra la Vella
Fins a 44 parades de llibres i roses han pres part aquest diumenge de la Fira de Sant Jordi d’Andorra la Vella, una celebració que ha aplegat centenars de persones al centre de la capital i que ha servit per reivindicar la lectura i la cultura, especialment andorrana, gràcies a l’estand que s’ha ubicat a la plaça per tal de donar espai als autors del Principat per signar els seus exemplars a la ciutadania i a les autoritats. Precisament, el cònsol major de la capital, David Astrié, ha manifestat que des del comú es fa una valoració molt positiva de la festa, especialment després d’haver celebrat diades anteriors marcades per la pandèmia o, com en el cas de l’any passat, per la pluja, segons recull l’Agència de Notícies Andorrana (ANA).