MARIA FORMENTI (Alp).- El Parc Natural del Cadí Moixeró vol ser cada vegada més accessible a les persones amb alguna discapacitat i convertir-se en un espai de referència de turisme inclusiu. Per això, ha encarregat una diagnosi a una empresa especialitzada que, al llarg d’aquest any, farà un estudi per conèixer quins són els punts forts del parc i en quins aspectes pot millorar pel que fa a accessibilitat.
Queralt Tor, directora del Parc, té constància de quins poden ser alguns d’ells: “Pel que fa als punts forts, alguns dels nostres equipaments estan adaptats. Tenim l’itinerari Sant Julià del Cap del Ras, i passarel·les adaptades als orris o al mirador del Pedraforca. Quant als punts febles, segurament són alguns dels punts d’informació i dels centres d’interpretació en els quals hi haurem de treballar”.
L’objectiu és adaptar els equipaments als visitants que van en cadira de rodes o que tenen alguna dificultat visual o auditiva.
A més de detectar els punts on s’ha de millorar l’accessibilitat, la diagnosi també inclourà la formació no només del personal , sinó també de les entitats, guies i associacions que col·laboren amb el Parc.
De moment, Èric Vargas, autor de la diagnosi, ja ha tret unes primeres conclusions: “Ens hem adonat que hi ha moltes barreres en termes d’accessibilitat, i no podem dir encara que hi hagi un turisme inclusiu. Hi ha un treball llarg per fer, però gràcies a aquest projecte donarem recursos per aconseguir aquesta accessibilitat”.
Si bé és cert que molts Parcs Naturals estan començant a sensibilitzar-se amb el turisme inclusiu, el del Cadí Moixeró és el pioner a Catalunya.
Aquest treball de diagnosi de l’accessibilitat ha estat una de les ponències que s’han ofert dins la 2a Jornada de Recerca i Conservació del Parc Natural del Cadí Moixeró, una jornada que ha servit per fer un petit tast de totes les tasques i projectes que s’hi duen a terme.