JOSE BERGÉS (Gerri de la Sal).- El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha repartit 200 collars geolocalitzadors als ramaders de la zona per ajudar-los a tenir controlat el bestiar, sobretot a la primavera i l’estiu, quan els animals es desplacen a les altes pastures i són més difícils de localitzar i per tant de detectar possibles incidències. El Parc ajuda d’aquesta manera a la ramaderia extensiva, conscient de la seva importància per tenir un paisatge obert i resilient davant el canvi climàtic.
Com ha explicat Mar Garriga, director del Parc, “els collars geolocalitzadors, a través de la cobertura satèl·lit, permeten saber on és cada animal des del mòbil, quines pastures aprofiten, i també detectar problemes com, per exemple, una baixada de temperatura o moviments estranys”.
El fet de tenir un carnívor al territori com l’os bru fa que tecnologia com aquesta serveixi per tranquil·litzar al sector a més de, en cas de detectar una baixa, poder localitzar just el punt on s’ha produït, i esbrinar les causes. Tot això fa que cada vegada hi hagi més ramaders interessats per aquesta tecnologia. “Gairebé entre el 70-80% de les explotacions ramaderes familiars del Parc ja utilitzen aquesta tecnologia”, ha comentat Garriga, que ha afegit que “l’objectiu del Parc és continuar facilitant-la per arribar a tenir el màxim número possible d’animals geolocalitzats”.
El Parc Natural de l’Alt Pirineu obre cada any subvencions perquè els ramaders puguin obtenir aquests collars amb una certa facilitat.