JOFRE FIGUERAS (Isona).- El 8 d’abril de l’any 1995 obria les portes a Isona el Museu de la Conca Dellà. Trenta anys després, la fita s’ha celebrat aquest dissabte amb una jornada especial de portes obertes que ha servit per homenatjar totes les persones que han contribuït en el projecte des dels seus inicis. Hi han participat diverses personalitats i càrrecs públics antics i actuals, així com veïns i veïnes del municipi. Entre els assistents ha destacat la figura de l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, que estava al capdavant del govern quan es va fundar el museu.

Els moments més emotius de la jornada s’han viscut al Cafè Modern, on s’ha fet un repàs de la història del museu amb les veus de diferents testimonis. Agustí Graell, el llavors alcalde, ha explicat que la iniciativa es va gestar per la necessitat que van tenir els paleontòlegs i els arqueòlegs per treballaven a la zona per “dinamitzar i donar a conèixer” les seves troballes. “Al principi la gent era una mica reticent amb les qüestions de patrimoni, però a mida que ha anat avançant el museu s’ha convertit en una de les riqueses del municipi”, ha exposat.
“No ha estat fàcil arribar fins aquí, des dels inicis hi ha hagut alts i baixos, inclús en algun moment el museu va arribar a perillar, però ara estem en un molt bon moment”, ha valorat l’actual alcaldessa, Jeannine Abella. De cara futur, ha assenyalat que un dels objectius immediats és disposar d’un tècnic de turisme i convertir-se en un punt d’informació com a “porta d’entrada al Pirineu”.

De la seva banda, el director actual del museu, Àngel Galobart, ha remarcat que a la celebració s’hi suma també la dels 25 anys, suspesa arran de la pandèmia. Així, durant el proper any hi ha previstes més activitats com una exposició de fotografies de la població local implicada en el museu, i una jornada sobre dinamització del patrimoni amb experiències d’altres territoris al mes de setembre.
La jornada d’aquest dissabte ha comptat també amb una visita a les instal·lacions, que recentment es van remodelar i ampliar incorporant un nou espai. Les diferents sales acullen una àmplia diversitat de restes paleontològiques locals, entre les quals destaquen la d’un dels dinosaures més grans d’Europa. Això se suma al patrimoni arqueològic, amb un espai dedicat a la ciutat romana d’Aeso i a la vila de Llorís. El de la Conca Dellà és l’únic museu registrat de la demarcació de Lleida dedicat a les ciències naturals, i dona suport a l’espai Dinosfera de Coll de Nargó i al Centre d’interpretació dintre el projecte Dinosaures dels Pirineus.