JOSE BERGÉS (Vall de Barcedana).- Aquest mes d’octubre s’ha iniciat la campanya de collita d’olives a la zona del Pallars Jussà. S’ha començat per l’oliva que encara està verda per poder garantir un oli verd amb el màxim d’intensitat en gust i en aroma.
Es preveu que la collita d’aquest any, gràcies a la climatologia, sigui la millor en molt temps. Això porta a tenir una molt bona previsió de mòlta. Precisament, el molí d’oli de la Vall de Barcedana preveu moldre uns cinc-cents mil quilos d’olives, fet que suposa un augmennt força notable respecte la temporada anterior. a més, aquest oli que en sortirà té destinacions molt diverses: des del consum propi, a la comercialització al mateix territori i fins a l’exportació internacional.
Ivan Caelles, president del molí d’oli de la Vall de Barcedana, ha explicat que “les varietats d’aquí del Pallars tenen un alt contingut de polifenols, això els confereix un gust amarg i picant molt intens i, a més, uns aromes molt a verd: herba acabada de tallar, poma verda, figuera, tomaquera, carxofa… i fa que aquests atributs positius siguin apreciats pels paladars”.

El molí d’oli de la Vall de Barcedana és gestionat per la Societat Agrària de Transformació, que actualment compta amb 26 socis. Va ser reformat fa pocs anys i és el més modern del territori pallarès. A més, té com a particularitat, que admet tant les olives dels socis com de pagesos no adscrits a la societat. En aquest sentit, Ivan Caelles, ha remarcat que l’equipament “moltura també per a tercers, clients que no han aportat capital social, però que poden venir aquí a portar les seves olives, nosaltres els donem el servei de molturació i s’emporten el seu oli a casa”. Cal tenir en compte, que a banda dels socis, té uns 300 clients.
Una altra característica d’aquest molí, que el diferencia d’altres molins cooperatius, és que cada soci, o persona que ve de fora a molturar les seves olives, s’emporta el seu propi oli. No es barregen les olives. Un fet que fa que vingui gent de lluny a utilitzar-lo.
Cal recordar que durant els últims anys, la producció d’oli professional al Pallars Jussà ha fet un creixement exponencial. Actualment, es compta amb 12 productors que, a més, s’agrupen sota el paraigua de l’Associació de Poductors d’Oli del Pallars amb la finalitat de potenciar l’oli de la comarca i posar en valor el conreu de l’olivera, les varietats autòctones i la qualitat del producte.


