REDACCIÓ (Puigcerdà).- El Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) ha donat a conèixer que el 2023 serà un any de moltes novetats i de gran activitat per a l’entitat. Una de les més destacades és que tota l’activitat cinematogràfica que duia a terme el grup passarà ara a gestionar-se des d’una fundació, controlada pel mateix GRC, “a fi de poder diferenciar clarament l’activitat, sobretot del Cerdanya Film Festival, que ocupava la major part del pressupost de la nostra entitat”. En aquest sentit, han remarcat que “des de la Fundació és previst que es realitzin altres activitats addicionals relacionades amb el món del cinema”.

Una altra de les novetats és la incorporació de noves jornades científiques. Així, han apuntat que “hem fet una forta aposta per les jornades científiques”, amb la realització de jornades de botànica, de zoologia, de geologia i paleontologia i d’astronomia, a part de les jornades generals, cada dos anys. En aquest sentit, asseguren que “les mantindrem i n’incorporarem de noves, com una jornada sobre informàtica i tecnologia, una de meteorologia i estem preparant també quelcom relacionat amb el món de la salut”.
A banda, també han avançat que “aquestes jornades estaran lligades a algun institut o centre universitari català de reconegut prestigi, a fi d’aconseguir arribar més lluny i augmentar la visibilitat de les jornades de portes enfora”.
Igualment, aquest 2023 l’entitat també té previst augmentar el nombre de jornades de poesia i música que fa al llarg de l’any, amb noves localitzacions al llarg de Cerdanya, en el marc de la política de fer més activitats en altres municipis cerdans, més enllà de Puigcerdà.
Més edició de llibres i més difusió de les revistes
Aquest any, l’entitat també té previst augmentar l’ajut a l’edició de nous llibres relacionats amb Cerdanya, una acció que “ja hem fet fins ara, però de manera més limitada”. L’objectiu, doncs, és “potenciar aquesta activitat els pròxims mesos”. Igualment, afegeixen, “també difondrem molt més les revistes digitals Ker i Querol, que seran accessibles a més repositoris públics i de les quals es faran presentacions públiques cada cop que surti un nou número”.
Un altre dels objectius d’aquest 2023 és potenciar i augmentar el nombre i classe de sortides naturalistes. “Actualment, fem les sortides florals, conjuntament amb el Museu de Llívia i alguna sortida aïllada de zoologia”, han indicat, tot afegint que “a partir d’ara, s’afegiran sortides botàniques arbòries, sortides d’aus i papallones i possiblement altres de relacionades amb més fauna”. A més, destaquen que “també augmentarem el nombre de sortides geològiques al llarg de l’any”.
Recuperació del Ball del Barber de Meranges
Des de l’entitat també han posat en valor que al llarg dels anys “hem fet una tasca força extensa de recuperació de tradicions populars cerdanes, com la Nit d’Ànimes i els Espantanens, la festa dels Nyerros i Cadells en el marc de la festa Major de Puigcerdà o la recuperació del Cant de la Sibil·la”. Ara, indiquen, “a més a més, afegirem la festa dels Maiets i estem en converses amb l’ajuntament de Meranges per recuperar el Ball del Barber”.
A banda, assenyalen que “també continuarem donant suport al Carnestoltes Tradicional del Pirineu, que se celebra a Bellver de Cerdanya, a les Falles de Bolvir i l’actuació del Kerresetcaps, a Puigcerdà, dins dels actes de la Nit de Sant Joan”.

Més enllà d’això, apunten que “també tenim intenció de recuperar algunes activitats que vam deixar de fer per motius diversos, com són les exposicions fotogràfiques de temàtica comarcal i els debats” i apunten que “volem obrir les activitats del GRC al jovent, un dels grans absents a la major part de les activitats que actualment organitzem”.
A banda, des de l’entitat han explicat que “estem preparant una bateria d’activitats per recuperar en part l’ús de la variant cerdana del català” i, finalment, han afegit que “incrementarem la relació de teixit associatiu comarcal amb altres entitats cerdanes de tipus cultural, cívic i ecològic”.
Tot i que no és una novetat, han recordat que “fa ja uns mesos que des del GRC, juntament amb altres entitats de la comarca, formem part de la Confluència per una Cerdanya Sostenible, que va consensuar en la seva primera reunió un manifest de 12 punts, on es demana un canvi en el model de gestió patrimonial, ecològic i econòmic de la comarca, a fi que puguem gaudir d’un futur sostenible”. El GRC, han deixat clar, “continuarà essent un dels impulsors de la Confluència l’any 2023.
Reforç de la Junta Directiva
Des de l’entitat han remarcat que “es tracta d’un programa ambiciós que ens comportarà reforçar l’actual Junta Directiva, a la qual s’incorporaran nous membres, a part de la creació de l’esmentada Fundació, per separar les activitats cinematogràfiques de la resta d’activitats que fem des del GRC”.