El cicle ‘Parlem de formatge’ ha organitzat un taller sota el títol ‘Fes un formatge escaldat!’, on una desena de persones han pogut viure l’elaboració d’aquest producte de la formatgeria Mas d’Eroles, sota les ordres de Salvador Maura. El formatge té una textura elàstica, tova i un tacte cremós i és tipus ‘scamorza’, ideal per fer amanides, pizzes o per gratinar, “ja que fon i fila molt bé”, tal com ha explicat el mateix Maura.
Elaborat amb llet crua de vaca, s’ha començat a preparar a primera hora del matí i els participants han seguit el procés una vegada la pasta s’escalda i s’hi dona forma de manera manual. Tal com els descriu Maura, els ben fets tenen forma de panet rodó i els mal fets de patata.
Durant el taller els inscrits han pogut resoldre dubtes sobre l’elaboració dels diferents formatges i agafar consciència dels processos necessaris per obtenir el resultat final.
En aquest sentit, Maura ha explicat que “la gent s’adona de la feina que comporta”, i ha afegit que “hi ha hagut una noia que, al principi, ha dit que faria formatge a casa i quan ha acabat el taller ha dit que potser no en faria, perquè t’adones de la complexitat i el temps que hi has d’invertir”. Tot i que “un cop ho saps, veus que pots fer-ho, Maura admet que “el primer contacte impressiona perquè es veu que hi ha més feina de la que es pensa”.
Els participants han elaborat formatge escaldat i algun d’aromatitzat amb orenga, que, després de salar-lo, s’han pogut emportar a casa.