REDACCIÓ (Farrera).- El Centre d’Art i Natura de Farrera, al Pallars Sobirà, ha acollit aquest dilluns l’acte ‘Passat, present i futur del Congrés de Cultura Catalana’, on s’ha abordat la trajectòria del Congrés com a motor de renovació dels imaginaris nacionals del catalanisme contemporani, així com el seu paper clau en la creació d’una nova visió de la cultura, més propera, inclusiva i innovadora.

Entre les personalitats presents en l’acte de dissabte han destacat Oriol Nel·lo, geògraf i participant actiu en els debats del Congrés; Mariona Lladonosa, politòloga, doctora en Sociologia i autora del llibre Una nova cultura per al poble, i Esteve Plantada, director de la proposta del nou Congrés de Cultura Catalana. Per la seva banda, Lladonosa ha considerat que “l’històric Congrés va ser una aposta per a la construcció nacional, sensible a la realitat i a la diversitat que conformava la Catalunya del moment”.
Quan a l’ordenació del territori, Nel·lo ha comentat que “després d’anys de despoblament, calia abordar com endreçar l’espai, com governar-lo i com relacionar-nos amb l’entorn i els recursos”. “Molts dels temes sobre equilibri territorial van quedar superats, d’altres no. El Pirineu no se n’ha sortit del tot i hi ha reptes que encara perduren i que el nou Congrés ha d’entomar”, ha destacat el geògraf.
Per a Plantada, “el nou Congrés és un espai que proposa accions pròpies però, sobretot, vol acollir la tasca i la veu dels col·lectius que ja estan treballant arreu i que es plantegen tots aquests debats”.
L’acte ha evidenciat la necessitat de crear un nou espai de reflexió col·lectiva i ha culminat amb la participació del públic, que ha aportat reflexions sobre quin paper han d’assumir les institucions en l’impuls de la societat civil i com han mostrat interès en una participació real, activa al territori.
Un Congrés de Cultura Catalana per repensar el futur del país
Aquesta trobada a Farrera forma part del nou Congrés de Cultura Catalana, que amb més de 12.000 inscrits i més de 1.5000 entitats és un procés col·lectiu que vol actualitzar el llegat de l’històric Congrés de 1975-1977 i adaptar-lo als reptes del segle xxi. El Congrés aplega veus d’arreu dels Països Catalans per crear un espai de trobada i debat, on es generin nous horitzons i lideratges per recollir aquell esperit transformador i adaptar-lo als temps actuals, donant resposta a qüestions com la crisi climàtica, la diversitat social, la preservació lingüística, el model educatiu i el rol de la cultura en la construcció d’un futur compartit.