J.P.O. (Sort).- El col·lectiu Pirineu 2030 celebra la quarta, i última jornada a Sort, per parlar de la pagesia i la gestió de recursos naturals, perquè des de l’organització es creu que el sector primari cada vegada està més amenaçat pels projectes de parcs fotovoltaics. “Estan ocupant territori i estan relegant a la pagesia a un paper cada vegada més minoritari, el camí ha seguir és protegir-la, per cuidar el territori” segons explica Jaume Soler, portaveu del col·lectiu.
L’acte ha durat tot el dia i s’han creat diferents taules amb experts sobre cada temàtica.
Taules de treball
A primera hora, s’ha parlat de l’evolució, conseqüències i reptes del sector primari, amb Oriol Beltran, professor d’antropologia social a la UB; Marc Castellnou, cap GRAF dels Bombers i enginyer forestal; i Raquel Serrat, responsable de Medi Rural i Polítiques de Muntanya a Unió de Pagesos.
La segona taula del dia ha tractat la gestió dels recursos naturals amb l’expert en ocupacions de comunals d’instal·lacions elèctriques, Jordi Viñas; l’antropòleg, Ferran Pons i Mosiès Massana, membre de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa.

Propostes alternatives
La trobada ha de servir per recollir alternatives a les propostes que es fan des dels òrgans públics. Des de l’organització han destacat que al Pirineu no hi ha cap fàbrica de pellet, però hi ha un gran potencial de massa forestal que es pot explotar. Pel que fa a la energia hidràulica posen de manifest que “la Generalitat ha creat una elèctrica pública que contia sent, una vegada més, un estament amb el nom de públic, però no és més que una empresa per gestionar les necessitats del govern. Mai es posa al servei del ciutadà”.
Entre les quatre jornades hi ha participat entre 250 i 300 persones, per aportar idees. “Pretenem aportar propostes que sorgeixen del territori, de la gent que ha participat, aportar iniciatives, que han estat debatudes i que puguin ser clau per al futur del territori”, ha explicat Soler.
La iniciativa va sorgir quan es va començar a parlar d’una candidatura olímpica al Pirineu, moment en què es van organitzar diferents actes per fer propostes que permetessin millorar el futur del territori.