M.B.F. / J.F.D. (Claverol).- El Pallars Jussà, en ser una zona amb gran repoblacions forestals, és un indret on la processionària hi és molt present des de fa anys. Ara al mes de febrer es comença la campanya de control per part del cos d’Agents Rurals. Es fa un seguiment de l’espècie i es calcula que enguany l’afectació serà similar a la temporada passada.
Jordi Cardona, agent rural del Pallars Jussà, explica que tenen “uns 91 punts de control a tota la comarca on s’ha patit diverses afectacions al llarg dels anys”. Aquests indrets, afegeix, “serveixen de control, però no cada any les entrem totes i suposen aproximadament unes 12.000 hectàrees. En la campanya de l’any passat, d’aquestes 91 àrees de control en vam entrar unes 10, que suposen unes 2000 hectàrees. Unes afectacions que anaven de l’u al quatre. Però en cap lloc es va arribar a afectació de grau 5, que seria el màxim”.
Els Agents Rurals destaquen que els canvis de temperatura han fet que hi hagi una tendència a que el cicle de la processionària s’avanci uns dos mesos. S’explica que totes les zones poblades de pins a la comarca compten amb alguna petita afectació per processionària, però que ells vetllen sobretot els indrets on la presència és més greu. En la seva taula d’afectacions treballen sobretot parcel·les amb graus 4 i 5 d’afectació, que són els més elevats.
Els municipis més afectats al Pallars Jussà són Tremp, Salàs de Pallars i Conca de Dalt, fet que coincideix amb les zones on hi ha hagut més repoblació de pinassa.
Actuar en zones urbanes
Però el canvi climàtic també ha fet que els hàbits de la processionària canviïn i que cada vegada sigui més freqüent trobar-la a cotes altes de la comarca i fins i tot al Pallars Sobirà. És una espècie que genera molta controvèrsia per les seves afectacions als pins però també s’alerta dels seus efectes sobre animals i persones.
Els experts recomanen actuar-hi en contra quan es troba en indrets pròxims a zones urbanes. Tal com explica l’enginyer de forest, Jordi Castilló, “en zones més humanitzades sí que té més sentit actuar-hi perquè hi pot haver una afectació als humans i animals molt important, però en zones més naturals on no hi ha una producció de fusta potser el que té més sentit és intentar seguir aquestes dinàmiques més ecològiques i que vagi seguint el seu cicle. Hi haurà anys amb més afectació, anys amb menys i si no fem moltes alteracions, tot el que seria els seus depredadors aniran fent la seva feina i hi haurà un equilibri, variable, però equilibrat”.
Castilló també remarca que la processionària és una espècie que té un cicle molt complex i que regular-la és molt complicat. En aquest sentit, es decanta més per estudiar i entendre bé com és el cicle, les diferents fases per les que passa i l’afectació que pot fer en un determinat lloc.