GUILLEM LLUCH TORRES (El Pont de Suert).- El Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça ha donat a conèixer aquest dimarts el pla per a la promoció, planificació i estudi de les polítiques d’habitatge a la comarca, que han treballat diversos arquitectes locals durant un any. El document ha comptat, entre altres, amb diversos processos participatius, així com amb dades estadístiques de fons com l’IDESCAT, padrons municipals, de recaptació i altres estudis recentment fets a la comarca i a l’Alt Pirineu i Aran. Una de les conclusions és que es coneix poc el servei que ofereix l’Oficina Comarcal d’Habitatge i que, per tant, cal donar-hi més visibilitat i recursos.
També s’ha constatat que cal ampliar l’oferta de lloguer permanent, ja que la majoria són estacionals o segones residències, especialment a la Vall de Boí. En aquest sentit, tal com explica el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Albert Palacín, l’estudi constata que “el 42% dels habitatges que hi ha a la comarca són primeres residències i el 58% restant són segones residències o pisos buits”.
Davant d’aquesta situació, ha admès que “realment, això fa palès que tenim un problema a la comarca, sobretot per a la gent jove que es vol independitzar i li costa molt trobar habitatge, per a famílies nouvingudes que es troben amb problemes per trobar un lloc on viure, i també per estudiants de fora de la comarca que venen a estudiar aquí i tampoc troben lloc”.
Fort increment del preu dels lloguers
També s’ha constatat un important increment del preu del lloguer, i és que fa cinc anys els lloguers al Pont de Suert oscil·laven entre els 300 i els 450 euros al mes i ara els preus estan entre els 400 i els 650 euros. Un cop feta aquesta diagnosi, ara s’iniciarà una segona fase.

Aquesta segona fase, ha detallat Palacín, “serà més a peu de carrer, es farà un porta a porta per visualitzar realment quins són els habitatges buits que tenim i intentar contactar amb els seus propietaris per exposar-los el problema que tenim i incentivar-los per arribar a acords per aconseguir lloguers socials”.
Igualment, també treballaran per aconseguir algun habitatge d’emergència, ja que “l’Àrea de Serveis Socials es troba a vegades que hi ha veïns o veïnes que necessiten un pis d’emergència per uns dies i, de moment, ho anem salvant amb estades en alguna fonda, però necessitaríem algun pis d’emergència”.
L’objectiu és poder començar de forma immediata a aplicar polítiques per fer front a la situació, i fer-ho de forma conjunta amb els tres ajuntaments de la comarca i les altres institucions afectades. Com a propostes per combatre aquests problemes es proposen quatre fórmules alternatives de l’habitatge: potenciar la xarxa de mediació per a lloguer social, la masoveria urbana o l’habitatge cooperatiu; el dret de superfície; la cessió d’ús i la copropietat.