REDACCIÓ.- Amb el lema ‘Som batec rural’, l’Associació de Micropobles de Catalunya ha impulsat la segona edició de la Fira de Micropobles de Catalunya. Planoles serà el micropoble amfitrió de l’esdeveniment, que reunirà a 25 participants, entre ells dos de l’Alt Pirineu i Aran, Josa i Tuixent i Peramola.
Tots els participants comptaran amb un estand propi on podran mostrar-hi projectes en matèria d’habitatge, educació, oferta cultural, catàleg patrimonial, activitat turística, econòmica i productes locals. El músic i compositor Manu Guix serà el pregoner de la Fira de Micropobles 2023, que es farà a l’àrea del Casino de Planoles el dissabte 18 de novembre entre les 10h i les 14h.
Els altres municipis participants seran: Argençola, Campelles, Castellfollit de la Roca, Castellolí, Granera, Gósol, les Llosses, l’Estany, la Granadella, Massoteres, Pardines, Pinós, Planoles, Riner, Riudaura, Setcases, Sant Miquel de Campmajor, Susqueda, Tarrés, Tiurana, Toses, Torre-serona i Vallfogona de Ripollès. A més, l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà AMTU comptarà amb un espai propi a la Fira.
Entre les activitats previstes per enguany a Planoles hi ha la presentació del festival “D’aquí estant veig una estrella”, de Riudaura, dedicat a la cançó de tradició oral participativa, un festival que neix del llibre del mateix nom que recull cançons tradicionals catalanes que es va enregistrar a partir de les veus de persones del poble.
Tarrés hi presentarà el seu projecte “Camins de Pedra” per mostrar els atractius patrimonials, culturals i paisatgístics amb què compta aquest petit municipi de les Garrigues i Carme Freixa i Miquel Saña hi presentaran el seu nou llibre ‘La Tira de rutes: 50 excursions pel Ripollès’.
Proposta de mobilitat a la demanda
Per altra banda, l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) hi presentarà una proposta de mobilitat a demanda. A més, les persones visitants podran fer tir amb arc i jugar a bitlles catalanes.
L’Associació de Micropobles de Catalunya posava en marxa aquesta iniciativa fa just un any amb la voluntat d’apropar a la ciutadania la diversitat i la realitat de les poblacions de menys de mil habitants de Catalunya. Joan Solà, president de Micropobles, ha recordat que el 51% dels municipis catalans són de menys de 1.000 habitants i que ocupen també el 51% del territori, tot i que només representen el 3% de la població. Solà ha destacat que “volem que la fira sigui un reflex dels micropobles, un lloc on explicar què representem, què volem i on volem anar”.
A la vegada, es busca que la Fira sigui un espai de trobada que afavoreixi el coneixement entre els municipis. Es busca fer visible la realitat del món rural per mostrar a la ciutadania que pot trobar-hi una opció de vida. En la presentació de la Fira aquest dimarts a Lleida el vicepresident de la Diputació de Lleida i alcalde de Torre-serona, Agustí Jiménez, ha explicat que “la fira tracta de mostrar els avantatges i oportunitats que tenim els pobles petits, per exemple, amb escoles rurals molt petites, amb serveis molt personalitzats, o com som capaços de sobreviure visualitzant-nos, davant la fuga de talent i de gent que provoca que ens anem quedant amb la gent gran”.
La primera edició de la Fira de Micropobles, celebrada el novembre de 2022 a l’Estany va comptar amb una vintena d’ajuntaments i amb més de 1.200 visitants al llarg de tota la jornada.