REDACCIÓ (Puigcerdà).- La biblioteca de Puigcerdà va acollir la setmana passada la segona sessió de treball del projecte ‘Promoció d’habitatge de protecció oficial d’obra nova a cost assequible en zones de muntanya a partir de la innovació, la industrialització i la sostenibilitat’. La trobada va reunir una cinquantena de persones, entre empresaris del sector de la construcció de la Cerdanya i representants del sector públic implicats. L’objectiu és acompanyar al sector de la construcció de la comarca en el desenvolupament de solucions d’industrialització i sostenibilitat que abarateixin els costos de construcció i afavoreixin la viabilitat d’habitatge protegit.
Aquest projecte s’emmarca dins el pla d’acció impulsat pel president, Isidre Chia, i l’equip de govern del Consell Comarcal, i per Empresariat Cerdanya per a la millora de la competitivitat de la cadena de valor de la construcció a la Cerdanya que es va presentar el mes d’octubre passat. L’elaboració d’aquest pla va comptar amb el suport del SOC. Entre els eixos del pla d’acció hi ha la sostenibilitat, la rehabilitació, la formació o el desenvolupament de nous mercats de fora de la Cerdanya. La present actuació s’està desenvolupant amb el suport de la Diputació de Lleida i forma part de les accions incloses en aquest pla.

L’acció, que es va iniciar al mes de novembre passat, té com a objectiu, millorar i innovar en el procés de construcció des de la part de planejament fins a la gestió dels habitatges durant el seu cicle de vida, per tal d’afavorir les polítiques d’habitatge i específicament la construcció d’Habitatge de Protecció Oficial a la Cerdanya. La contribució a la innovació del sector local es centra en la incorporació de la sostenibilitat o la industrialització, claus de la competitivitat futura.
Aquest projecte, dut a terme per la consultora Cluster Development, en una primera fase es va centrar en identificar els diferents colls d’ampolla que dificulten el desenvolupament del sòl per a més de 350 habitatges de protecció oficial que s’ha anat generant en les darreres dècades a la comarca. En la segona fase, s’han analitzat tant els colls d’ampolla identificats, com experiències i models de referència de desenvolupament d’habitatge de protecció oficial d’altres indrets de Catalunya, de territoris en zones de muntanya com Aquitània a França, o municipis pirinencs de Navarra.
Aquesta segona sessió de treball ha servit per debatre l’anàlisi i les propostes d’actuació, posant especial èmfasi en la mobilització del sòl reservat per a habitatge de protecció oficial, la viabilitat econòmica dels projectes d’habitatge assequible i els criteris per garantir costos de construcció sostenible mitjançant la innovació i la industrialització. En aquest marc, s’han identificat 13 accions clau, entre les quals destaquen la realització d’estudis de viabilitat dels diferents sòls disponibles, la gestió agrupada del sòl per generar lots amb suficient massa crítica i l’impuls de projectes pilot col·laboratius que permetin desenvolupar models de referència adaptats a la realitat de la comarca.
La sessió també s’ha emmarcat en el nou context generat per la recentment posada en marxa del projecte Reserva Pública de Solars del Govern, i ha comptat amb una taula rodona amb ponents de referència en projectes de desenvolupament d’habitatge de protecció oficial, com Rodrigo Alaminos, coordinador general de l’Ajuntament de Martorell, i Xavier Llopis, gerent de la constructora Constraula.