Després de gairebé tres anys de recerca, Alp ha acollit el congrés de cloenda del projecte transfronterer de preservació i millora de la flora del Pirineu Oriental anomenat Floralab. Es tracta d’un projecte basat en el disseny i la dinamització d’una xarxa de laboratoris botànics a cel obert que pretén ser un lloc de referència per al coneixement, la conservació, la gestió i la investigació sobre plantes patrimonials pirinenques.
El tècnic de Biodiversitat del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, Albert Vila, explica que “són territoris més o menys grans que tenen certs valors florístics, però que a més tenen uns programes d’actuacions on els agents del territori s’han posat d’acord per fer accions de seguiment i difusió d’aquella flora”. Així, ha apuntat, “estem explicant tots els estudis científics que han sortit, accions de conservació que han fet els parcs naturals i les reserves per protegir alguna planta d’alguna amenaça o problema i també el futur de la xarxa”.
Durant aquest temps s’han pogut identificar diverses espècies en perill d’extinció i que, per tant, cal protegir, com ara l’esperó muntanyenc, el julivert d’isard o la genciana pneumonanthe. En aquest sentit, Vila apunta que “algunes poblacions que ens pensàvem que potser estaven prou bé, resulta que tenen problemes a llarg termini i costarà mantenir-les amb el canvi climàtic, si no fem determinades accions”.

El projecte també ha servit per formar estudiants d’ecologia i actors del territori (ramaders, forestals, guies de muntanya, etc.) en el coneixement de la flora pirinenca.
A banda del vessant més científic, Floralab també s’ha proposat fer divulgació de la seva tasca. Per aconseguir-ho, ha organitzat diverses activitats, com ara xerrades, tallers i sortides com les que es faran aquest cap de setmana a Cerdanya. Totes són gratuïtes, però cal inscriure’s prèviament.
Floralab compta amb socis de la Catalunya nord i sud i també d’Andorra, com els parcs naturals de l’Alt Pirineu, Cadí-Moixeró i el Regional dels Pirineus Orientals, el Conservatori dels Parcs Naturals de l’Arieja, la Universitat de Perpinyà o la Generalitat de Catalunya.
El projecte forma part del programa de cooperació transfronterera de la Unió Europea, Interreg POCTEFA 2020-2022, que aporta el 66% del finançament. Els seus impulsors esperen donar-li continuïtat i seguir fent recerca i difusió de la flora d’aquest territori.