MARIA FORMENTI COSP (Puigcerdà).- Les addiccions a les pantalles, al joc i a les xarxes socials han estat un dels principals temes que s’han tractat en la quarta Jornada sociosanitària, organitzada pel Cicle Formatiu de tècnic/a en cures auxiliars d’infermeria i dependència de l’Institut Pere Borrell de Puigcerdà. En aquesta ocasió la jornada s’ha dedicat a la Salut Mental i a la Conducta.
La professora de l’Institut Pere Borrell, Magalí del Castillo, ha explicat que s’ha triat aquest tema perquè “és una qüestió de gran preocupació per a la comunitat educativa, que també es fa extensible a diferents àmbits, i ja hi ha diferents signes d’alarma”. De fet, ha indicat que el tema “va ser a proposat per l’alcalde, per l’Ajuntament”.

Així doncs, ha afegit, “ens vam posar a investigar quines dades tenim i, també arran de la pandèmia i les seves conseqüències, ens va semblar molt interessant poder-hi aprofundir”. Entre les qüestions tractades hi ha hagut la relació amb les xarxes socials, les dificultats de reinserció de les persones amb problemes de salut mental o l’addicció al joc.
La jornada, que ha tingut lloc al Museu Cerdà, ha comptat amb una desena de ponències dividides en tres blocs: un dedicat als infants i joves, un altre als adults i un tercer a la gent gran. Hi han assistit una cinquantena de persones, la majoria alumnes de l’Institut Pere Borrell però també professionals del sector.
A banda de les ponències, els estudiants del cicle han enquestat 500 alumnes del centre i han destacat algunes de les conclusions. Entre aquestes, del Castillo ha citat que “quatre de cada deu joves prefereix estar a les xarxes socials que quedar amb els seus amics, de manera que hi ha una interferència en la qualitat de les seves relacions socials; a l’hora de registrar-se, reconeixen que es salten els filtres de restricció d’edat als catorze anys; o que són coneixedors de la petjada digital que deixen, és a dir que saben que això quedarà per sempre, però no de les conseqüències que pot tenir a llarg termini en el seu futur personal o laboral”.
La jornada ha servit per facilitar el treball en xarxa dels professionals, intercanviar coneixements i millorar la prevenció i tractament de les malalties mentals i de la conducta. També ha ajudat als estudiants del cicle sociosanitari a familiaritzar-se en l’àmbit laboral.
La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la Fundacions Hospital de Puigcerdà, Adis i Tallers i també d’Integra Pirineus, entre altres entitats.