MARIA FORMENTI COSP (Bellver).- L’Ajuntament de Bellver ja ha encarregat a una empresa l’estudi per veure quina és la millor manera d’instal·lar les plaques fotovoltaiques que preveu col·locar als edificis municipals, gràcies a l’ajut de 200.000 euros que va rebre dels fons europeus Next Generation. Amb aquest estudi sabrà com fer que la instal·lació sigui el més eficient possible i, així, pugui reduir al màxim la factura de la llum.
Un cop hagi executat el projecte, el consistori vol fer un pas més i crear la primera comunitat energètica de Cerdanya. Així, el regidor de Muntanya i Medi Ambient de Bellver, Joaquim Romero, ha explicat que “un cop fet això, no només aconseguirem que la factura de la llum municipal, que és alta, baixi aproximadament entre un 40 i un 50% sinó que els excedents que generem, creant una comunitat energètica municipal, els veïns del poble podran acollir-s’hi aprofitar l’energia excedent per reduir la factura dels seus propis comptadors”.
Estalvi de fins a 200 euros l’any
Així, doncs, un cop creada aquesta comunitat energètica, els veïns i veïnes que viuen a un radi màxim de dos quilòmetres de la instal·lació podran abonar-s’hi, tot estalviant fins a 200 euros l’any en la seva factura de la llum. Des de l’Ajuntament han explicat que, tenint en compte les hores de sol que té la vall, aposten per seguir caminant cap a la transició energètica a nivell local que es reclama des de la Unió Europea. Romero ha apuntat que “Cerdanya té moltes hores de sol, està molt ben situada, tenim molts teulats que permeten instal·lar aquestes plaques fotovoltaiques”
Les plaques fotovoltaiques han d’estar instal·lades als edificis públics, com l’escola o el poliesportiu, abans d’acabar el 2024.