REDACCIÓ (Tremp).- El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, acompanyat per l’alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, ha inaugurat aquest dissabte una nova edició de la Fira Pallars Terra de Corder. L’esdeveniment, amb el món agrari com eix central, vol posar en valor el Pallars com un dels principals productors d’oví a través de la seva gastronomia i productes derivats.
Segons comenta Sandrà Hervás Marco, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tremp, el repte principal del sector, actualment, és “reactivar el consum de la carn de corder, perquè torni a ser un producte de primera línia en el consum”, i la fira serveix “per donar a conèixer les seves qualitats”.

Una seixantena de parades del productors locals i artesans vinculats amb el corder, però també amb la producció d’oli, cervesa o mel, han ocupat els principals carrers i avingudes que des de primera hora s’han omplert de visitants amb ganes d’apropar-se a la gastronomia i la cultura del Pallars Jussà. Com comenta Sandrà Hervás Marco, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tremp, a la Fira, a més de parades vinculades amb el corder també hi ha productors d’oli, cervesa o mel.

Entre les activitats més populars d’aquest dissabte, hi ha la quarta edició de la Mostra de formatges del Pirineu, amb un tast guiat per l’expert Enric Canut, i la demostració d’oficis tradicionals amb peces elaborades amb pell d’ovella a la parada d’Artetu, artesania en cuir, d’Eduardo Marín. Segons explica l’artesà, a més de donar a conèixer les peces, aprofita la presència a la fira per “fer una recerca de pastors grans que puguin aportar els seus coneixements, i també per localitzar peces que no es van trobar en recerques anteriors”.

A la tarda, la cercavila de Gegants, acompanyats del grup Xirigralles, ha fet gaudir les famílies amb infants, que al llarg del dia també s’ha apropat a la zona verda del Juncar per conèixer les diferents races d’ovella que es crien a la comarca a la mostra de corders.
I aquesta nit, els restaurants i productors vinícoles i cerveses seran els protagonistes de la jornada amb les seves diferents propostes culinàries al Pallars Food Fest.
Aragó, com a convidat especial
Enguany, per primera vegada, l’Ajuntament de Tremp ha volgut convidar una cultura veïna per ampliar els horitzons culturals, i en aquesta primera ocasió ha elegit Aragó, una regió amb la qual el Pallars comparteix cultura ramadera i gastronòmica, que ha quedat plasmada en la demostració que ha fet el cuiner Antonio Palacio, col·laborador de la IGP Ternasco de Aragón.


