GUILLEM LLUCH TORRES.- El fins fa poques setmanes alcalde de Bossòst i actual vicesíndic primer del Conselh Generau d’Aran, Amador Marquès, serà l’únic representant de l’Alt Pirineu i Aran a les corts espanyoles. L’aranès anava de número 2 a la llista del PSC a la circumscripció de Lleida, i la formació ha aconseguit, justament, dos diputats.
La vegueria, en canvi, perd els dos senadors que havia tingut la passada legislatura: l’aneuenca Mayte Rivero (Junts) no ha pogut revalidar l’escó i l’alturgellenca Carme Lostao (Esquerra), tampoc ha entrat, de manera que no podrà rellevar al també alturgellenc i republicà Miquel Caminal al Senat. A la circumscripció de Girona, el fins fa poques setmanes alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira (Junts), tampoc ha aconseguit prou vots per ser senador.
Pel que fa al Congrés, la candidata de l’Alt Pirineu i Aran més ben posicionada per aconseguir representació, a banda d’Amador Marqués, també era del Baish Aran: Alidé Sans, alcaldessa des de fa poques setmanes de Bausen. L’aranesa anava de número 2 d’Esquerra, i hauria entrat si la formació republicana hagués repetit els resultats de fa quatre anys, quan va aconseguir dos diputats al Congrés.
Per comarques, la formació més votada al conjunt de la vegueria a les eleccions al Congrés ha estat el PSC, que s’ha imposat a Aran, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i el Pallars Jussà. Esquerra, mentrestant, ha estat el partit més votat al Pallars Sobirà. El PSC també s’ha imposat a totes les capitals de comarca.
Resultats per comarques
Així, a l’Alt Urgell, el PSC ha rebut el vot del 30, 3% dels electors de la comarca, un 90% més que als darrers comicis espanyols del 2019. La segona formació més votada ha estat Junts, amb el 19,9% dels vots, seguida de prop d’Esquerra Republicana, a qui ha fet confiança el 19,5% d’electors, sent, juntament amb la CUP, un dels partits polítics que ha perdut més vots a la comarca respecte als comicis de 2019. Els anticapitalistes han estat l’opció escollida pel 4% dels electors.
Per una altra banda, les formacions de la dreta i l’extrema dreta espanyola han crescut a la comarca. El 10,9% dels ciutadans de l’Alt Urgell han votat al PP i el 4,8%, a Vox.
Pel que fa a Cerdanya, el PSC ha obtingut el 21,9% del total de vots, amb un creixement del 83,7%. Ha desbancat així a Esquerra Republicana, formació que enguany ha obtingut el 18,7% dels vots, un 44,2% menys que en els últims comicis, quan va ser la més votada.
Junts ha estat el segon partit més votat amb el 21,8%, descendint tres punts percentuals respecte al 2019. Per la seva banda, la CUP ha perdut el 50% dels vots de Cerdanya, sent la formació escollida pel 4,5% dels electors.
Les formacions de dreta i extrema dreta espanyoles, mentrestant, també han crescut a la comarca. El PP ha obtingut fins a un 110,4% més de vots que l’any 2019, esgarrapant el 13,9% del total. Per la seva banda, Vox ha rebut el 6,5% de les butlletes dels votants de la comarca.
A Tremp, el PSC ha aconseguit una àmplia victòria i la segona força ha estat Junts, tot i que a força distància. Esquerra ha passat de primera a tercera força, i PP de sisena a quarta. Pel que fa a la capital de l’Alta Ribagorça, el Pont de Suert, el PSC s’ha imposat com en les últimes generals, tot i que ho ha fet amb 13,7 punts més, i Esquerra, s’ha mantingut com a segona força malgrat caure 10 punts.