Set persones que treballaven a la residència Fiella quan es va produir el brot de covid-19 que va acabar amb la vida de 64 ancians han declarat aquest dimarts com a testimonis al jutjat de Tremp. Recordem que ho fan en el marc de les causes obertes contra la directora i contra la responsable d’Higiene Sanitària de la residència Fiella en el moment del brot, el novembre del 2020, en la qual hi ha citades a declarar una cinquantena de persones.
Una de les advocades de l’acusació particular i d’algunes de les famílies dels residents que van morir, Maria Nolla, ha explicat als mitjans de comunicació que en aquesta nova sessió de declaracions s’ha repetit la situació d’altres dies: “hi ha testimonis que diuen que hi havia material i els donaven mascaretes, i després hi ha l’altra versió, els que diuen que portaven les mascaretes més de quinze dies, que se n’havien de comprar a les farmàcies i que quan en demanaven els feien mala cara, o que no hi havia cap mena de control”.
Una de les novetats aportades aquest dimarts per part d’alguns testimonis -sempre segons la versió oferta per Nolla- és que tots els treballadors de la residència “es canviaven en un mateix vestuari, situat en un soterrani, molt mal ventilat i compartint les taquilles”.
Nolla ha assegurat que aquest fet ha estat el que més els ha sorprès d’aquesta jornada de declaracions, i ha afegit que, segons aquests testimonis, “els treballadors de totes les plantes, els cuidadors, la gent de la neteja, els cuiners o els administratius es canviaven en aquest soterrani, compartint taquilles i sense cap mena de ventilació”.
En aquest espai, ha afegit l’advocada, és on “es treien la roba de carrer, es posaven la de treballar i compartien la taquilla, amb les sabates brutes, les mascaretes…”. Per aquest motiu, Nolla ha indicat que “només que hi hagués un positiu ho anava passant als altres”. A banda, ha afegit que alguns treballadors han explicat que hi havia “corre torns”, és a dir que “hi havia empleats que no sempre estaven a la mateixa planta, sinó que un dia treballaven a la planta 1 i l’endemà a la 2, de manera que no hi havia sectorització”. L’advocada ha apuntat que el fet de compartir vestidor i moure’s per diferents plantes hauria contribuït a escampar el virus.
En relació al fet que alguns treballadors declarin que disposaven de material i que la situació no era de descontrol, Nolla ho ha atribuït al fet que alguns d’ells encara treballen a la residència. En canvi, n’hi ha d’altres que ja no treballen al centre “i no han de rendir comptes amb ningú”, ha conclòs.