REDACCIÓ (Pirineu).- El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha activat el personal de les Reserves Nacionals de Caça situades al Pirineu i efectius de Forestal Catalana per iniciar a partir d’aquest dilluns, i durant tres dies consecutius, controls excepcionals per reduir les poblacions de cérvols i senglars i minimitzar el risc de contagi de tuberculosi al bestiar de les ramaderies extensives. Aquesta acció inclou 30 municipis de l’Alt Urgell i del Pallars Sobirà amb una superfície aproximada de 160.000 hectàrees, on s’intensificaran les captures de cérvols, daines, senglars i cabirols.
El Decret Llei 5/2024, de 26 d’abril de 2024, va habilitar a l’administració a anticipar-se i a poder actuar en estats previs a una situació d’emergència, en els llocs on encara és possible controlar les poblacions cinegètiques amb la finalitat de disminuir el risc de danys al medi i/o a les activitats humanes. Així, quan en una determinada àrea de distribució calgui gestionar d’una manera global una o més espècies cinegètiques amb la finalitat de prevenir-ne els danys, l’òrgan competent en matèria cinegètica pot aprovar un Pla de Control Poblacional.
El risc de propagació de la tuberculosi
El risc de propagació de la tuberculosi és multifactorial, i la fauna salvatge (cinegètica i no cinegètica) només n’és un, dels factors. En aquest sentit, el risc zero no existeix, i en el supòsit d’eliminar de l’equació la possibilitat de transmissió a partir de la fauna cinegètica, el risc d’aparició d’aquesta malaltia infecciosa en ramats domèstics continua existint.
Per tant, la clau és reduir el contacte entre el bestiar domèstic i la fauna silvestre (cinegètica i no cinegètica), tant per contacte directe com indirecte a través d’infraestructures o punts de confluència d’alimentació i abeurament per minimitzar el risc de propagació i transmissió bidireccional no només de la tuberculosi, sinó d’altres patologies.
Aquestes mesures necessiten, per tant, de la conscienciació de tots els àmbits d’activitat relacionats (ramaderia, caça, veterinària, administracions…) per acabar tenint resultats i assegurar una eficàcia i eficiència en l’esforç que suposa fer-hi front.
Més de 500 mostres de fauna salvatge durant el 2024
Les comarques de l’Alt Pirineu estan classificades com a risc baix, tot i així, des de ja fa anys van apareixent diversos brots de tuberculosi tant en el bestiar domèstic com en fauna salvatge.
Pel que fa a la fauna silvestre a Catalunya, l’any 2024 es van confirmar 18 senglars i un cérvol positius a tuberculosi a tot l’Alt Pirineu. Tretze dels 18 senglars i el cérvol van ser capturats en aquesta zona. El nombre de mostres preses durant el 2024 d’aquestes dues espècies en aquesta zona va ser de 357 de senglar i 151 de cérvols.
Des del 2011, en el marc de la vigilància sanitària s’han confirmat 199 animals de fauna salvatge, principalment en senglar i menys freqüentment en cérvol, a Catalunya positius a tuberculosi, dels quals, 67 van ser detectats a l’Alt Pallars, Pallars Jussà i Alt Urgell.