REDACCIÓ (Barcelona).- El cicle de cultura, terrer i gastronomia Perifèria Cultural arrencarà una nova edició a Castell de Mur el pròxim 31 de maig, amb les actuacions del músic Francesc Ribera, Titot, i de la cantant i activista aranesa Alidé Sans. A més, el xef Sergi de Meià elaborarà un àpat dedicat a la terra i a la cuina occitanes amb productes del Pallars. Fins el 31 d’octubre, el cicle oferirà gairebé 40 esdeveniments de 76 artistes d’arreu del domini lingüístic, repartits en 35 poblacions, acompanyats d’una proposta gastronòmica feta a mida, elaborada a partir de productes i productors locals, amb horaris, formats i preus assequibles per a tota la família.

Amb el lema fundacional ‘Voluntàriament directes’, enguany el cicle aposta per una cultura de foc lent, sense filtres, sense autotunes i sense seqüències pregravades. Els codirectors Estel Solé i Marçal Girbau subratllen que “hi ha una relació directa entre política, cultura i gastronomia: si surts a l’escenari i la teva música és tota enllaunada, amb autotunes i seqüències pregravades, significa que per a tu la cultura és el mateix que un plat reescalfat al microones, servit com si fos acabat de cuinar”. El projecte vol contribuir a generar nous imaginaris, trencant amb l’autocensura, el conformisme i la burocràcia que sovint limita la llibertat del sector cultural.
Novetats amb caràcter
La primera és la incorporació en la programació de la glosa, el cant improvisat tradicional dels Països Catalans, que en els darrers temps ha tornat a revifar amb força gràcies a glosadors com el col·lectiu Cor de Carxofa, i grups com Glosa Càustica. També s’hi estrena el nou format Rostits Perifèrics, una proposta de producció pròpia de monòlegs en clau de sàtira i humor, a fi de generar un espai de llibertat i provocació. Durant 30 minuts, figures destacades de la cultura com Sergi López, Empar Moliner o Maria Nicolau.
Aquest esperit transgressor també es trasllada als escenaris, amb propostes úniques com la nit que farà coincidir en un mateix escenari Adrià Puntí, Borja Penalba, Sergi López i Estel Solé (5 de juliol a Agramunt), el retorn de Carles San José i Jaume Pla (19 de juliol a Gàrzola), que tornaran a fer duet després de molts anys, o la producció pròpia encarregada a Selma Bruna i Joan Colomo, que oferiran un espectacle conjunt el 4 de juliol a Santa Eulàlia de Riuprimer.
D’altra banda, la gastronomia es consolida com un dels pilars fonamentals del Perifèria. La majoria de cites aniran acompanyades d’una proposta gastronòmica dissenyada a mida per a cada ocasió. A les terres de Ponent, el reconegut xef Sergi de Meià —president de la Fundació Coma de Meià— coordinarà la gastronomia del cicle, amb creacions fetes a mida per als diferents esdeveniments. Un exemple serà la inauguració, el 31 de maig a Castell de Mur, en què el xef ha dissenyat un menú d’amistat occitanocatalana, a partir de productes del Pallars.
El Perifèria Cultural compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Lleida, així com amb el suport i col·laboració de diversos ajuntaments i institucions locals com Castell de Mur, L’Alt Àneu, Peramola. A més del suport institucional, enguany el cicle torna a comptar amb la complicitat de la Fundació Coma de Meià, la Fundació Emys de Riudarenes i l’associació aranesa Associacion Stereo Val Accion Culturau.


