JOSE BERGÉS (Sort).- El Dijous Gras és dia d’elaboració de facit, l’embotit tradicional de Carnestoltes a Sort. Precisament aquest dijous s’ha fet un taller per ensenyar a fer-lo i evitar que es perdi aquesta tradició que s’ha mantingut gràcies a les mestresses de casa.
Com ha explicat Jaume Mora, del col·lectiu la Xicoia, “és un embotit molt representatiu del poble de Sort i de la comarca del Pallars Sobirà, i per això l’ensenyem a la canalla”. Mora ha afegit que el facit elaborat aquest dijous és el que es menjarà la gent de Sort el Dimarts de Carnaval.

A més, el dimarts al migdia es farà un concurs de facits elaborats seguint la tradició, que com ha comentat Mora, “és un embotit d’aprofitament, les dones tenien l’estómac del porc guardat en sal i aprofitaven tot el que hi havia a casa per elaborar-lo, cansalada, pernill, que barrejaven amb pa, ous i les panses, que li donen el punt dolç”.
Aquesta activitat, que dona el tret de sortida a les festes de Carnaval al municipi, compta amb la participació de l’Ajuntament, el Col·lectiu La Xicoia, l’Escola d’Hosteleria del Pallars, les persones grans que aporten el seu coneixement ancestral i diferents productors de la zona.