REDACCIÓ (Alt Pirineu).- El Parc Natural de l’Alt Pirineu acull aquest dimarts una jornada per donar a conèixer una cinquantena de nous signes per nomenar espècies de flora, fauna i hàbitats del Parc en llengua de signes catalana (LSC). L’objectiu és millorar l’experiència de les persones sordes als espais naturals protegits i dotar d’eines al personal, guies-intèrprets acreditats, educadors ambientals i persones de la comunitat educativa perquè puguin oferir una millor atenció a aquest col·lectiu.
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2025/02/3c_BIODIVERSITAT02__PALLARS_SOBIRA___1739289951_30265-300x169.jpg)
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2025/02/3c_BIODIVERSITAT02__PALLARS_SOBIRA___1739289951_30265-300x169.jpg)
Els nous signes es refereixen a espècies com ara el trencalòs, el cabirol, el bedoll i el neret, i hàbitats com els prats de dall o les molleres. El Parc ha editat vídeos per donar a conèixer cada nou signe, amb la intenció de reduir la mancança actual de signes per nomenar la biodiversitat del Parc.
Tot i que el projecte inclou especies i habitats exclusives del Parc, la gran majoria també es poden trobar en altres espais naturals pirinencs o, fins i tot, més enllà de la serralada. D’aquesta manera, aquests signes podran ser emprats fora de l’àmbit estricte del Parc i al llistat se li poden sumar els que es puguin anar creant en el futur.
Els signes han estat elaborats per l’Associació Volem Signar i Escoltar, que promou l’accés a l’LSC, la seva difusió i sensibilització, i també s’ha comptat amb la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, que en farà difusió a través dels seus propis canals i diverses aplicacions de LSC.
Tothom és Parc!
Aquesta iniciativa s’emmarca dins del programa d’activitats accessibles ‘Tothom és Parc!’ per acostar el paisatge i la biodiversitat dels paratges pirinencs a les persones amb diversitat funcional. Des de la seva creació, l’any 2022, s’han programat 53 activitats accessibles de senderisme, observació de fauna salvatge, tallers o visites guiades, adreçades a usuaris d’entitats i associacions de salut mental i persones amb discapacitat. L’any passat gairebé van sumar 350 participacions en alguna d’aquestes activitats.