REDACCIÓ (Ponts).- Aquest dilluns, Ponts s’ha convertit en l’epicentre del moviment Slow Food Km0 de Catalunya, trobada anual durant el qual s’han lliurat els distintius Slow Food Catalunya 2025 a 86 establiments d’arreu del territori, entre el quals hi ha sis nous restaurants, dos d’ells de l’Alt Pirineu: All Negre, de Montardit de Baix, al Pallars Sobirà, i L’Era, de Barruera, a l’Alta Ribagorça, i un d’Aran: Boixetes Can Manel, de Vielha. El guardó reconeix la seva aposta per allò “bo, net i just”, principi del moviment gastronòmic.
Dels 86 establiments que actualment formen part del moviment hi ha dues escoles d’hostaleria (la de Tona i la de Sort, que es van sumar el passat més d’abril), 25 menjadors escolars, i 59 restaurants (9 a Tarragona, 28 a Barcelona, 7 a Girona, 12 a Lleida, un al Rosselló, un a Castelló i un a les Illes Balears).
La gala d’entrega dels distintius ha comptat amb l’assistència de Juli Alegre, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida; Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera; i Josep Tàpies, alcalde de Ponts.
La trobada, en la qual s’han donat cita més de 150 professionals de la cuina que aposten per la sostenibilitat ecològica i el compromís amb el territori, també ha servit per a presentar oficialment la 1a Guia Slow Food Catalunya 2025, apadrinada pel xef Mateu Casañas, del restaurant Disfrutar***, i presentada per l’estilista gastronòmica Laura Ponts.
Mercat de la Terra i gran dinar maridatge
La jornada ha començat amb el tradicional Mercat de la Terra, que ha reunit a mig centenar de productors i elaboradors que aposten per la sostenibilitat i el respecte pel territori. Productors com ara la Formatgeria de Tórrec, l’Ou de Rialb, Cerveses Lo vilot, Espirulina d’Organyà, olis Cuadrat Valley, Sidra La Solana o el Celler Batiu de Sort, entre molts altres.
Paral·lelament, més d’una vintena de cuiners i cuineres dels restaurants de l’Escola del Pallars, Casa Masover, Cafè Pessets, Ferreruela, L’Antic Forn, Lo Ponts, El Dien, Fonda Farré, i l’Escola de Cuina d’Osona, han elaborat el menú del dinar de germanor. L’àpat ha tingut com a plat estrella Lo Ranxo, de Lo Ponts, un exquisit el brou trufat i carn d’olla de la caldera, símbol de la cuina i la gastronomia pontsicana. De fet, aquesta jornada Slow Food Catalunya KM0 ha servit com a tret de sortida dels actes commemoratius del 150è aniversari de La Festa del Ranxo de Ponts, una celebració tradicional que té lloc el dimarts de Carnaval i que és una de les festes gastronòmiques més antigues i emblemàtiques de Catalunya.
Moviment Slow Food Catalunya, cuina ecològica i de proximitat
Slow Food és una associació ecogastronòmica sense ànim de lucre, que neix per a fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Fundada a Itàlia l’any 1989, actualment es troba representada en 122 països diferents.
A Catalunya, els cuiners Slow Food, a més, han impulsat el projecte Km0, creat l’any 2008, que prioritza la pagesia propera i ecològica, emprar aliments de temporada, evitar l’ús de transgènics, recuperar varietats en vies d’extinció, posar en valor espècies autòctones i cuinar peix capturat de forma sostenible.