REDACCIÓ (Barcelona).- La diputada de Junts per Catalunya Jeannine Abella ha recriminat aquest dimecres al Govern la manca d’inversions i serveis públics al Pirineu, en una interpel·lació al conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig. “El sentiment que deixa el Govern del senyor Illa és que l’importem ben poc”, ha dit Abella, que ha afegit: “El que passi a Lleida i el Pirineu, que s’ho facin els de Lleida. Quin error i quina llàstima a la vegada”, ha reblat.
En aquest sentit, Abella ha denunciat la manca de manteniment i el dèficit històric i crònic per part de l’Estat en les carreteres N-230, que uneix Lleida i la Vall d’Aran, i N-260, que travessa el Pirineu: “Si el govern del PSOE no se’n vol cuidar, que en traspassin la gestió i els recursos, i ja ho gestionarem des de Catalunya”. La diputada ha retret al conseller Ordeig que “mentre l’Estat no fa la feina amb aquestes carreteres, el que sí que té via directa i sense retard són els 22.000 milions d’euros que marxen cada any de Catalunya cap a Madrid. Diners, per cert, que mai he sentit que vostè reivindiqui”.
Abella també ha lamentat els dos anys perduts amb el Port de Comiols i l’abandonament del Port de Perves, des de Txerallo fins al Pont de Suert, amb la consegüent inseguretat viària. Ha recordat altres assignatures pendents com la millora del traçat del Port de Boixols, o la C-28 al Port de la Bonaigua. Pel que fa a comunicacions ferroviàries, ha preguntat pel futur de la línia entre Alp, la Seu d’Urgell i Andorra.
En definitiva, la diputada ha demanat “un compromís amb el Pirineu” i establir un calendari amb horitzó 2030 amb les inversions necessàries que es respecti: “No pot ser que amb l’excusa que hi ha molta feina a fer, no es comenci a posar fil a l’agulla”.
Regió d’emergències del Pirineu i llistes d’espera
Abella també ha reivindicat la posada en marxa de la regió d’emergències del Pirineu, “que havia d’entrar en funcionament l’any 2024 amb seu al Pallars Jussà i de la que no en sabem res”.
En el capítol de drets socials, la diputada ha denunciat que l’Alt Pirineu no disposi d’un servei d’avaluació de graus de discapacitat, fet que obliga els ciutadans a desplaçar-se fins a Lleida amb un allargament dels terminis i les llistes d’espera.
“Cal entendre que sense Pirineu no hi ha Catalunya, i que per avançar i per ser un país de primera necessitem un país viu de punta a punta i que els representants polítics el coneguin a fons”, ha conclòs Abella.