FERRAN BLANCH (Isona i Conca Dellà).- Aquest dijous, diverses autoritats de la comarca i de la Generalitat de Catalunya han visitat l’excavació arqueològica de la vil·la romana de Llorís, al terme municipal d’Isona i Conca Dellà, amb la finalitat de veure de prop els últims avenços.
Com ha explicat Maite Miró, cap del Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Generalitat de Catalunya, “podem veure els resultats de les darreres intervencions d’una campanya que està promovent el Consell Comarcal del Pallars Jussà amb una subvenció del Departament de Cultura”. La vil·la és propietat de la Generalitat de Catalunya, però li ha cedit al Consell Comarcal per un període de 30 anys.
Els arqueòlegs encarregats de l’excavació han volgut fer una visita tal com es faria a un públic encuriosit per conèixer les històries que envolten aquesta troballa, sent l’única vil·la romana de la zona dels Pirineus.
En el cas d’Ignasi Garcés, professor agregat d’Història Antiga de la Universitat de Barcelona, aquest ha volgut incidir en que “és un projecte que impulsa la Universitat i el seu Institut d’Arqueologia que al 2018 busca estudiar la ciutat romana”. En última campanya del juny passat, com ha continuat Garcés, “van participar 17 estudiants universitaris en aquest projecte tant interessant perquè és una vil·la molt extensa, amb àrea domèstica, àrea de treball, termes i mausoleu”.
Finalment, Alba Moré, vicepresidenta del Consell Comarcal, ha volgut recordar que “l’objectiu és poder continuar fent aquestes excavacions en col·laboració amb l’Ajuntament d’Isona”. En aquest sentit, Moré ha afegit: “El més important és preservar aquest patrimoni, perquè de viles romanes com aquesta no n’hi ha gaires.
L’any vinent està previst acabar l’excavació de l’edifici termal, on falta trobar l’accés que connectaria amb la mateixa vil·la i, també, poder excavar en alguna de les moltes estances. Es calcula que la superfície total que podria tenir la vil·la és de quatre hectàrees.