REDACCIÓ (Pirineus).- Per lluitar contra els efectes del canvi climàtic, Europa ha posat en marxa el projecte LIFE PYRENEES4CLIMA ‘Cap a una comunitat de muntanya transfronterera resilient al canvi climàtic als Pirineus 2024-2031’, en el qual participen sis territoris de l’Estat espanyol i francès, i Andorra, amb un pressupost de 20 milions d’euros. Per la part de l’Estat espanyol, hi participa Catalunya i més concretament els Pirineus, zona que en els últimes sis dècades ha patit una pujada de temperatures del 30%.
Coordinat per l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic de la Comunitat de Treball dels Pirineus, el projecte desplegarà la primera estratègica transfronterera de canvi climàtic d’Europa, l’Estratègica Pirinenca de Canvi Climàtic que s’aprovà sota la presidència catalana de la Comunitat a Alp, Cerdanya. Aquesta estratègia aposta per la intervenció en els territoris que conformen la bioregió del Pirineu com a tret distintiu en els propers set anys.
En l’àmbit de l’economia de muntanya adaptada s’abordaran tres temàtiques, un dels qual s’adreçarà a Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra, guixers, Alp i Olius, on es duran a terme experiències pilot per restablir la cadena de valor bosc/fusta per a millorar l’adaptació i el desenvolupament dels boscos al canvi climàtic. Liderats per FORESPIR, el seu objectiu és promoure i desplegar una gestió forestal pròxima als processos naturals que tingui en compte el caràcter multifuncional del bosc.
Al Parc Natural de l’Alt Pirineu i Cerdanya, s’executaran dos experiències, una per estudiar la variació de la temperatura als Pirineus, i conèixer per quina raó s’està escalfant més l’alta muntanya que les valls pirinenques. Es farà amb la localització d’una nova estació meteorològica a Bonabé; l’altra experiència calcularà una sèrie d’indicadors climàtics en llocs sensibles del massís com són les estacions d’esquí, llacs i glaceres, boscos.
També s’avaluarà la qualitat de l’aire a la Cerdanya, per identificar les condicions climàtiques que condicionen els nivells dels principals contaminants atmosfèrics i l’exposició de la població i dels ecosistemes. Aquesta experiència està co-liderada per Andorra Recerca+Innovació i la Universitat de Barcelona.
Un altre cas pilot es durà a terme a la Vall de Boí, on es desenvoluparan solucions basades en la natura per a reduir els riscos meteorològics extrems en territori pirinenc, com ara les pluges torrencials. L’objectiu serà estabilitzar els barrancs pròxims a nuclis de població a partir dels recursos forestals de la zona. Es tracta de replicar l’experiència ja executada a Erill la Vall.
El projecte LIFE PYRENEES4CLIMA servirà per a desplegar la primera estratègica transfronterera de canvi climàtic en una zona transfronterera de muntanya a Europa que ha estat liderada pels territoris de tres estats mitjançant un procés participatiu en tot el massís.