REDACCIÓ (Llívia).- L’església de la Mare de Déu dels Àngels de Llívia permetrà conèixer els seus tresors patrimonials durant la visita guiada que tindrà lloc el proper dissabte, 26 d’octubre organitzada per Urgelia Sacara, denominació de Catalonia Sacra en l’àmbit del Bisbat d’Urgell. La visita anirà a càrrec de Gerard Cunill, historiador, museòleg i director del Museu de Llívia.
D’estil gòtic tard, l’església va ser, construïda al segle XVI i acabada cap al 1617; d’una sola nau amb capelles laterals, és capçada per un absis poligonal que té el campanar adossat vora seu. La façana, amb un portal ornamentat amb columnes, fornícules i frontó de tipus renaixentista, és flanquejada per dues torres circulars d’ampli diàmetre (aquesta església substitueix la primitiva del 1277). El centre religiós conserva diversos retaules, pintures murals, una pica baptismal o la coneguda talla del Sant Crist de Llívia, elements de gran valor patrimonial.
El retaule barroc del 1760 va ser destruït el 1936, però se’n van salvar la capa pluvial i les dues dalmàtiques que ofrenà Carles V i el Sant Crist de transició (segles XIII-XIV) que es conserven a l’església. El Sant Crist és considerat com la talla més bella de transició romànico-gòtica, i inspirà al cèlebre autor francès Deodac de Severac en la seva composició musical “Les muletiers davant le Crist de Llivia”.
El retaule major actual també és barroc i d’escola castellana (1750). Procedent dels jesuïtes de Logronyo, la seva iconografia representa els misteris de goig de la Verge, i als laterals s’explica la visitació de la Verge i l’anunciació, datats de l’any 1750.
Propostes per donar a conèixer el patrimoni cultural d’arreu
Catalonia Sacraés una iniciativa única a Europa. Està promoguda pels 10 bisbats amb seu a Catalunya. Entre les seves activitats hi ha una agenda cultural que cada any proposa una trentena d’activitats que, entre març i novembre, donen a conèixer el patrimoni cultural d’arrel religiosa d’arreu del territori. En l’edició de 2024, el fil conductor són els campanars. S’hi proposen visites guiades, itineraris, conferències, etc., en 22 comarques de Catalunya i una del País Valencià. Aquest cop, i per primera vegada, l’agenda ha comptat amb una activitat a Andorra, que forma part del bisbat d’Urgell. Aquí, Catalonia Sacraes desplega sota la denominació d’Urgelia Sacra