REDACCIÓ (Andorra la Vella).- Aquest dimarts, Càritas Andorrana i la Diocesana d’Urgell han signat un conveni pel qual l’excedent de roba recollida que l’ONG del Principat no dona sortida a través de les seves botigues de segona mà, serà gestionat per l’entitat catalana a través de l’empresa d’inserció laboral Nougrapats. L’any passat Càritas andorrana va recollir un total de 72 tones de roba.
La presidenta de Càritas Andorrana, Anna Maria Villas, ha valorat que gràcies a l’acord s’aconsegueix un doble vessant, ja que al social cal afegir el mediambiental, perquè s’evita que aquesta roba acabi a la brossa.
D’aquesta manera, la roba que cada trimestre l’ONG andorrana exportava perquè no tenia sortida al país, ara serà recuperada per Càritas Diocesana d’Urgell, amb la qual cosa les dues entitats “s’ajuden mútuament”, ha manifestat Villas.
Nougrapats fa 10 anys que funciona i s’han fet més de 60 contractes a persones en risc d’exclusió social a les quals es dona feina per un període de dos o tres anys, segons ha explicat el director de Càritas Diocesana d’Urgell, Josep Casanova, que ha emfasitzat que l’objectiu final és que aquestes persones rebin “l’acompanyament” necessari per a després inserir-se al mercat laboral.
L’entitat compta amb una xarxa de tres botigues de Moda Re, una de les quals a la Seu d’Urgell, i més de 100 contenidors distribuïts en més de 50 poblacions del Bisbat d’Urgell, a través dels quals recupera la roba que recull, classifica i processa. L’any passat, segons les dades que ha facilitat Casanova, van gestionar 450 tones de residu tèxtil, donant-li una segona vida a través de la reutilització i el reciclatge.
Nougrapats és una gestora de residus autoritzada per l’Agència de Residus de Catalunya i sòcia de la cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre Moda Re, impulsada per la Confederació de Càritas d’Espanya. A més a més, segons Casanova, també recullen estris de la llar i mobles, uns productes que cada vegada tenen més demanda. En aquest sentit, també ha recordat que l’any que ve entrarà en vigor una directiva europea que obliga a tots els municipis a fer gestió dels residus tèxtil i, per tant, caldrà gent per fer-la.