Els col·lectius feministes del Pirineu denuncien que l’avortament encara no és un dret garantit a les comarques de muntanya. En el Dia Internacional per la despenalització de l’avortament han volgut iniciar una campanya, a través de xarxes socials.
Posen sobre la taula llargs temps d’espera per accedir a professionals, una atenció limitada i desplaçaments de llarga distància sense subvencionar. Creuen que les causes són la manca de professionals de ginecologia, el gran nombre d’objectors de consciència, la poca inversió en salut, i falta de centres d’atenció al territori.
Remarquen que a Cerdanya, Pallars Jussà, Solsonès i Berguedà, tot i tenir hospital es deriven a altres centres de ciutats. Els col·lectius creuen la Generalitat desvia fons públics a clíniques privades, les quals en ocasions són els centres de destí.
D’altra banda, al Pallars Sobirà i a l’Alta Ribagorça, on no hi ha hospital, també es deriven les dones. A l’Alt Urgell alerten del risc de perdre el dret, perquè la majoria de professionals s’acullen a l’objecció de consciència i no practiquen avortaments.
Pel que fa a Andorra, on és il·legal avortar, les dones han de fer-ho a Catalunya o França.
La campanya s’ha impulsat perquè es considera necessari continuar reclamant poder decidir lliurement sobre el propi cos i la sexualitat. La iniciativa ha estat impulsada per La Geganta Desperta, el Casal La Fura, el Casal l’Estaca, Endavant de les comarques pirinenques i el col·lectiu feminista de l’Alt Urgell.