J.P.O. (Puigcerdà).- Puigcerdà ha celebrat una jornada de desenvolupament rural en el marc de la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà. La proposta s’ha centrat en estratègies de relleu generacional i preservació del sòl agrari per mantenir l’activitat al Pirineu. Les xerrades han donat a conèixer la llei i el decret d’espais agrícoles i l’estratègia per assegurar la continuïtat de les explotacions.
Com ha explicat Josep Dadón, responsable de desenvolupament rural al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, actualment hi ha “explotacions que no tenen hereus o transferència, o on els joves de la família prefereixen buscar feina a la ciutat o estudiar una carrera i no tornar”. En aquests casos, “hi ha la necessitat de buscar joves que s’hi vulguin incorporar, i nosaltres els intentem acompanyar i donar aquesta mentoria i traspàs del coneixement de la persona que es jubila perquè el nouvingut es pugui instal·lar amb èxit”, ha detallat Dadón.
La jornada ha servit per explicar casos reals de traspàs d’explotacions a través de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, que forma part de la taula de relleu generacional de l’Alt Pirineu i Aran. Com ha manifestat Maria Díaz de Quijano, responsable de l’Escola, el traspàs ha de tenir en compte aspectes poc coneguts però que poden bloquejar el procés: “Al final s’està traspassant uns edificis, uns animals, uns camps, però també hi ha una simbologia i el ramader ha de saber fins a quin punt està disposat a acceptar que la persona que ho agafi ho pugui canviar. Aquest és un factor clau al qual cal posar molta atenció ja que sovint és el que pot fer que una transmissió d’una explotació no acabi bé”.
Aquesta sessió ha estat impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.