REDACCIÓ. (Vielha).- Aquest divendres ha tingut lloc a Agadir (Marroc) la cerimònia de reconeixement com a Reserva de la Biosfera de la Unesco amb un total 11 regions de tot el món, entre elles la Val d’Aran que, juntament amb la regió d’Irati (Navarra), han estat els dos únics territoris de l’Estat espanyol reconeguts amb aquesta distinció.
En 2020 el govern d’Aran iniciava els tràmits per presentar la candidatura de la Val d’Aran per ser Reserva de la Biosfera. Un treball que va començar amb el procés participatiu ARAN ACCIÓ 2030, on van participar 200 persones, tant presencial com telemàticament, que van debatre sobre les accions i estratègies possibles per fer front als reptes de present i futur en els àmbits econòmics, social i ambiental a l’Aran.
Què són les reserves de la biosfera de la Unesco?
Segons la Unesco són “Indrets d’aprenentatge pel desenvolupament sostenible”. Llocs on s’intenten aplicar enfocaments interdisciplinaris que permetin comprendre i gestionar els canvis i les interaccions que es produeixen entre els sistemes socials i ecològics, entre les que es troben la prevenció de conflictes i la gestió de la biodiversitat. Són espais que aporten solucions locals a problemes mundials. Les reserves de la biosfera proposen diverses solucions per conciliar la conservació de la biodiversitat amb un ús sostenible. No són en cap cas figures de protecció ambiental ni tampoc un label turístic.
Les reserves de la biosfera són designades pels governs nacionals i es troben sota la jurisdicció dels Estats en les que estan ubicades. La seva designació roman a càrrec de la directora general de la Unesco mitjançant el programa intergovernamental MAB, sent el Consell Internacional de Coordinació del MAB el què pren la decisió. El seu estatus és reconegut internacionalment.
La candidatura de la Val d’Aran
La candidatura d’Aran com a reserva de la biosfera s’ha postulat com un instrument per preservar i recuperar les activitats tradicionals promovent polítiques de despoblament i transició a un model rural més resilient, vehiculant l’harmonització d’un desenvolupament econòmic sostenible amb la gestió i preservació dels valors culturals i naturals.
Aquesta candidatura encaixa doncs amb els tres eixos principals que la Unesco fixa per a aquest reconeixement: la conservació de la diversitat biològica i cultural, el desenvolupament econòmic sostenible a nivell sociocultural i ambiental, i el suport logístic que empara el desenvolupament a través de la investigació, el seguiment, l’educació i la formació.
Així mateix, aquesta proposta ha presentat un equilibri entre qüestions ambientals, socioeconòmiques i culturals, prenent una importància rellevant la preservació de la llengua, cultura i patrimoni d’Aran, elements essencials de la singularitat de la Val d’Aran.
Segons la proposta, la Val d’Aran constitueix un lloc excepcional per la conservació de la biodiversitat natural i de la diversitat cultural. Conforma un dels territoris més singulars dels Pirineus Orientals degut a la seva cultura fronterera, la seva identitat cultural i lingüística pròpia i la seva diversitat paisatgística i ecològica única. Constitueix també una de les zones més factibles de transició cap a un model més sostenible i un desenvolupament econòmic basat en els valors socioculturals i mediambientals. Un dels majors reptes del territori és aconseguir diversificar les seves capacitats convertint-se en un espai més resilient ja que representa un lloc de demostració de mètodes de desenvolupament sostenible mitjançant la investigació, l’observació, la formació, l’educació i la sensibilització.
Cal remarcar que aquest reconeixement es tracta d’un segell que reconeix internacionalment a la Val d’Aran com un territori per a implementar estratègies i accions que ajudin al desenvolupament sostenible.
La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha manifestat que: “Aquesta distinció és un fet històric que ens referma en el compromís que com a govern mantenim amb Aran i la seva gent”, i afegia que: “Esdevenir Reserva de la Biosfera de la Unesco és també un important reconeixement en la línia d’acció i al projecte de país que el govern del Conselh Generau d’Aran duu a terme reafirmant que estem en el bon camí per fer de l’Aran un territori amb futur per la seva ciutadania, així com per a liderar al Pirineu una estratègia conjunta de desenvolupament sostenible”.
A partir d’ara, una vegada rebuda la notificació oficial del reconeixement, el govern d’Aran, així i com marca la normativa de gestió de les reserves de la biofera, durà a terme diverses reunions informatives amb les administracions i entitats araneses per presentar les primeres accions per desenvolupar, entre les quals ja es troben projectes com l’actual Pla de Sostenibilitat Turística, BoscAran o Ovihuec.