REDACCIÓ. (Oliana).- Uns 120 alumnes de l’Institut Escola d’Oliana s’han desplaçat a Solsona per a conèixer, en primícia, el nou gegant del poble, que reprodueix la figura de l’il·lustre Ramon Frederic de Vilana-Perles i Camarasa.
Els infants, d’entre I3 i 6è de primària, han dut a terme tres activitats durant la sortida: un recorregut guiat pel nucli antic de Solsona, on s’han explicat diferents espais emblemàtics; una visita al “quarto” dels gegants i al “LoCal Boig”, on han pogut veure les més de 50 figures d’imatgeria festiva de la ciutat, i la descoberta del taller d’escultura Pau Reig, on actualment està en procés de construcció el nou gegant d’Oliana.
L’alumnat ha fet un taller de fang i ha pogut participar en la creació de la nova figura, pintant una petita part. Des del centre educatiu s’ha remarcat la importància que els infants puguin veure el procés de creació d’un gegant, fer-los partícips del procés per sentir-se’l com a propi abans de l’estrena.
Primer gegant original d’Oliana
El projecte del gegant Vilana-Perles va arrencar fa més d’un any de les mans del veí Ventura Molleví, que juntament amb un altre veí, Josep Roca, van acordar assumir el cost de la creació del gegant i fer la donació de la figura al poble d’Oliana. Per executar l’obra, van implicar a l’escultor Pau Reig, que comptà amb l’assessorament, entre altres, dels historiadors Francesc Riart i Sebastià Sardiné.
Ventura va presentar l’estiu passat el projecte a la Colla de Geganters i Grallers d’Oliana, proposant-los fer-se’n càrrec de la gestió del gegant i acollir-lo com un més entre la resta d’imatgeria local. Malauradament, Molleví no en podrà veure el resultat final, ja que va traspassar a finals d’octubre de l’any passat.
A diferència dels primers gegants i capgrossos d’Oliana, que van ser creats a partir de motlles prefabricats, i que comparteixen el bust amb altres figures d’arreu de Catalunya, el gegant Vilana-Perles és un disseny exclusiu, i segueix els passos de les dues figures que la localitat ha estrenat en els recents anys, com són el capgròs “Mesclat” o la bèstia de foc “Voliac”.
Presentació oficial a la Festa Major d’Oliana
El nou gegant s’inaugurarà per la Festa Major d’Oliana, el dia 2 d’agost, coincidint amb la festivitat de la patrona, la Mare de Déu dels Àngels. Tindrà un ball propi i participarà dels actes més protocol·laris i dies marcats del calendari festiu.
Tant la imatge, com la vestimenta del gegant, comptaran amb el màxim rigor històric, amb l’objectiu que la figura sigui un homenatge al personatge Vilana-Perles.
Qui va ser Vilana-Perles
Ramon Frederic de Vilana-Perles i Camarasa va néixer a Oliana el 1663. Va seguir els estudis notarials, que havia cursat el seu pare, i formà part de la Coronela de Barcelona, amb el rang de capità, actuant en defensa de la ciutat durant els setges francesos. A finals del segle XVIIè era notari públic de la ciutat comtal, ciutadà honrat i doctor en dret. El 1705, fou nomenat Pronotari de la Corona d’Aragó, el més alt càrrec del regne, i va tenir un paper destacat en la guerra de Successió, formant part dels consells de guerra, i el 1710 se li va atorgar el marquesat de Rialb.
Tres anys més tard, va marxar a Viena, i va ser nomenat secretari d’Estat i del despatx universal pels afers d’Espanya i Itàlia del Sacre Imperi Romà Germànic. Vilana-Perles va morir a Viena el 1741, i entre altres, va donar part de les seves propietats catalanes a l’església dels Àngels d’Oliana.