J.P. (Tremp).- El Pallars és la segona comarca catalana amb lloguers més elevats tenint en compte la renda per càpita. Aquesta és una de les crítiques que fan des del Sindicat d’Habitatge. Les dades surten de l’Idescat i d’una enquesta que van realitzar a les veïnes del territori.
L’accés a l’habitatge, considerat un dret fonamental segons la Constitució, és un repte generalitzat arreu de Catalunya. Si bé és cert que hi ha causes i conseqüències comunes, cada regió té unes particularitats que agreugen la situació. El Sindicat d’Habitatge del Pallars afirma que, en el cas d’aquest territori, el model econòmic basat en el turisme n’és la causa vertebradora.
L’economia del Pallars depèn de la presència de turistes. Això genera una dinàmica de feines de temporada, precàries i inestables, un excés de pisos turístics, més de 700 a tot el Pallars, i un gran nombre de segones residències que obliguen a diversos municipis petits a desenvolupar plans estratègics per a atraure nous habitants.
Hi ha pocs habitatges disponibles, i dels que s’ofereixen, diversos tenen males condicions. Els pisos que estan pensats per a lloguer turístic són petits, estan mal aïllats per a l’hivern i tenen cuines molt reduïdes. Tot i que recentment s’ha començat a regular, encara existeixen contractes il·legals d’11 mesos. Els propietaris aprofiten l’estiu per a llogar a un preu més elevat l’habitatge i així treure’n millor rendiment, i els llogaters, durant aquest temps, es troben sense un lloc on viure.
També existeixen habitatges buits que, o bé per manca de regulació dels papers, o bé per la protecció del municipi on es troben i la dificultat de reformar-los, es mantenen tancats durant anys.
El Sindicat d’Habitatge treballa per a visibilitzar aquest problema, fent campanyes de denuncia i xerrades, i pressionant a les administracions per a què actuïn. També fan assessorament a llogaters i es coordinen amb plataformes d’habitatge d’altres territoris per a fer incidència política.