M.F. (Puigcerdà).- L’Hospital de Cerdanya ha posat en marxa un nou programa per estendre el coneixement del català i el francès entre la plantilla a través de l’intercanvi lingüístic. S’hi han inscrit una cinquantena de persones, el 20% dels treballadors, els quals es troben setmanalment. Aquesta iniciativa respon al caràcter transfronterer singular que té l’equipament.
Tal com explica Albert Homs, infermer d’urgències de l’Hospital i responsable del programa: “La idea és pràcticament substancial a l’obertura de l’hospital. Teníem clar que aquí hi havia tres llengües i s’havien de parlar les tres”. Tot i això, posar-ho en marxa no ha estat fàcil: “El voluntariat es va proposar fa quatre o cinc anys però es ara que l’hem pogut començar”, comenta Homs.
Dos treballadors o treballadores conversen en català o francès durant una hora, un cop per setmana i durant 10 setmanes. Ells mateixos s’organitzen per escollir els temes de conversa i fins i tot el lloc on es troben. “Cada parella s’organitza com vol”, detalla Homs. “Tenim parelles que van a passejar el gos, d’altres que es troben al lloc de treball abans de començar el torn o quan pleguen, i altres que ho fan mentre escalen plegats”, clou Homs.
Les paraules d’Homs les corrobora Léa Delmas, infermera d’urgències i usuària del programa: “Cada vegada que ens trobem canviem de tema, parlem en passat o en futur, del pacient, o treballem expressions”.
Pel que fa als resultats del voluntariat, es veuen de seguida, com comenta Verònica Carpi, infermera d’urgències: “Quan t’arriba un pacient que és franco-parlant i comences a parlar-li en francès ho agraeix molt perquè poden dir què els hi passa i nosaltres els entenem i és un plus”.
El programa es porta a terme durant dos cicles: un a la primavera, i un altre a la tardor, en èpoques de menys volum de feina.